EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

Cumulul pensie-salariu, permis doar pentru pensia mai mică decât salariul mediu brut

Persoanele care au o pensie ce nu depaseste salariul mediu brut pe economie pot sa cumuleze pensia cu salariul de la stat, se prevede in proiectul de lege privind reorganizarea unor institutii si autoritati publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordului cadru cu CE si FMI, pe care Guvernul urmeaza sa-si asume raspunderea.

Potrivit documentului, beneficiarii dreptului de pensie pentru limita de vârsta, cât si ai sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate acestora, din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare sau subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor economice la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate in conditiile in care nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, se mentioneaza in proiectul de lege.

Proiectului mai prevede ca persoanele a caror pensie depaseste nivelul unui salariu mediu brut pe economie trebuie sa opteze, in scris, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a acestei legi intre suspendarea platii pensiei pe durata desfasurarii activitatii si incetarea raporturilor de munca.

În situatia persoanelor care beneficiaza prin cumul de pensii stabilite atât in sistemul public, cât si in sistemele neintegrate sistemului public de pensii la determinarea plafonului se are in vedere venitul cumulat din acestea, se mai arata in proiect.

Daca nivelul pensiilor nete cumulate se situeaza sub nivelul salariului mediu brut pe economie, acestea vor putea fi cumulate cu veniturile realizate din exercitarea unei activitati.

În cazul in care nivelul venitului realizat din pensiile nete cumulate este mai mare decât salariul mediu brut pe economie persoana are obligatia de a-si exprima optiunea in scris, in termen de 15 zile, cu privire la mentinerea in plata a pensiei fata de cuantumul careia este permis cumulul.

Neindeplinirea obligatiei privind exprimarea optiunii constituie cauza de incetare de drept a raporturilor de munca stabilite in baza contractului individual de munca. Sumele incasate necuvenit cu titlu de pensie se recupereaza de la pensionari.

Angajatorul are obligatia de a lua masurile necesare constatarii cazurilor in care nu este permis cumulul, in caz contrar se considera contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 2.500-5.000 de lei, prevede proiectul.

Aceleasi prevederi se aplica si in cazul beneficiarilor de pensie de serviciu stabilite prin legi speciale. Proiectul de lege este dezbatut de Guvern si urmeaza sa fie aprobat prin asumarea raspunderii Executivului in fata Parlamentului.

Citește și
5 Comentarii
 1. Aurel spune

  Pentru a nu face discriminari in cazul cumulului pensie-salariu consider ca este normal sa se stabileasca un plafon pana la care se accepta acest cumul, cum ar fi salariul mediu brut. Dar pentru a nu se lucra in binar (0 sau 1) trebuie sa se stipuleze astfel:?Se poate cumula pensia cu salariul, dar pensia ce se va plati nu va avea un cuantum mai mare decat nivelul salariului mediu pe economie?. Se va elimina discriminarea pensie=1690ron-cumul permis, pensie=1710ron-cumul respins.

 2. ioana spune

  Foarte bine ca se intampla asa ,sa mai iasa la pensie odata si babalacii astia plafonati si sa lase locul celor tineri,care termina o facultate si nu au un loc de munca

 3. ionescu spune

  Dar este normal ca un judecator, medic, profesor universitar, parlamentar sau angajati ai guvernului, patroni, sa fie angajati si ca profesori la diferite universitati de stat ?
  Mai concret, un judecator, sau alta categorie profesionala mai sus mentionata, dupa ce a efectuat 8 ore de munca, merg la catedra, si astfel iau salariul de la stat din doua parti.
  Cunosc medici care profeseaza, concomitent, la spitalul judetean, la spitalul militar si la spitalul CFR, dupa care, preda la facultatea de medicina.Sau profesori care predau la mai multe universitati de stat din Bucuresti si din Cluj.
  Sau, credeti ca un patron va acorda mai multa atentie studentilor decat afacerilor lui ?
  Daca este sa ne luam dupa discursurile d-lui Boc, este moral ca aceste categorii profesionale sa primeasca salariul de la stat din mai multe parti ? Sau este imoral doar pentru pensionari?
  Daca fiecare ar ocupa numai un loc de munca ( iar daca ar vrea sa -si suplimenteze veniturile s-ar duce in mediul privat) atunci numarul de angajati ar fi aproape dublu.
  Si ca o provocare pentru d-soara Ioana, sunt pensionar militar de la varsta de 46 ani, am absolvit doua facultati( una tehnica si alta economica ), si, aricand sunt dispus la un concurs pentru ocuparea unui post. Ce ziceti, aveti curajul si cunostintele necesare ? De asemenea, sa nu uitati ca ve-ti ajunge si d-voastra „babalaca”, si, dupa o viata intreaga de munca, o sa fiti aruncata la lada de gunoi a societatii. Cum o sa reactionati atunci?

 4. Alexandrescu spune

  Legea este neconstitutionala, nedemocratica si discriminatorie.
  Guvernul, pentru a o face credibila, o justifica, ilogic si arbitrar prin faptul ca aduce apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii sau a moralei publice.Oare constituie un „pericol” mai mare decat legalizarea prostitutiei si liberalizarea drogurilor, sau decat neglijarea sistematica a infrastructurii cailor ferate care au dus la pagube materiale si victime? Ar trebui ca institutia Avocatului Poporului sa se autosesizeze pentru incalcarea Constitutiei (art.41), a Drepturilor universale ale omului (art.22, 23,25) si a Codului muncii (cap.II art.3 alin.1 si 2,art.5 alin.2 si 3). Cum se usureaza Bugetul de stat extinzand aceste masuri si asupra institutiilor de stat cu venituri integral extra bugetare, care nu au surse nici din bugetul de stat nici din bugetule locale. Aceste institutii asigura servicii necesare de piata si au o legislatie specifica. Cum se asigura echitatea intre cei multi care au o pensie provenita din cotizarea timp de zeci de ani la fondul de asigurari sociale si o „elita” care toata cariera au avut o incadrare vadit favorizanta si nu au avut criterii de performanta si au iesit cu pensii de 90% din ultimul salariu fara ca acestea sa se regaseasca intr-o cotizatie pe masura depusa in timp? De ce nu se stabileste un cumul standard de 5000 – 6000 lei pensie + salariu pentru a se evita unele discrepante? De cele mai multe ori este necesar aportul cunostintelor si experientei celor varstnici care sa rezolve competent probleme complicate.
  Statul are obligatii fata de acesti contribuabili. Guvernul ar trebui sa gestioneze mai bine bugetul si resursele, fara programe megalomane in detrimentul infrastructurii si a programelor sociale, nu sa faca curbe de sacrificiu pe spinarea populatiei modeste, pentru strangere de fonduri cu destinatii indoielnice.

 5. CORNELIU spune

  Sunt absolvent al Academiei Militare Tehnice si pensionar militar si de la varsta de 53 ani, lucrez in invatamant unde am ocupat post numai prin concurs national si unde am depasit mai multe Ioane cu mult mai tinere a caror cunostinte, in momentul concursului, nu au putut fi dovedite ca le au.
  Apreciez ca dreptul la munca, de a ocupa un post, nu poate fi luat pentu un cetatean al Romaniei care nu a implinit varsta de pensionare ( 65 ani) mai ales ca postul este este obtinut in urma unui concurs.
  Trebuie sa primeze performanta, valoarea individului si nu dreptul de a avea un un post respectiv un salariu
  Sunt de acord si sustin punctul de vedere al domnului Aurel in situatia in care domnul prim-ministru BOC tine cu incapatanare la punctul de vedere actual

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata