False mituri şi riscuri reale ale contaminării din toamnă 2009 cu gripa H1N1

Timp de câteva luni teama de gripa H1N1 a fost tinuta “la distanta”, dar odata cu luna septembrie a devenit o realitate ce trebuie infruntata. Oamenii au inceput lucrul dupa vacanta din august, scolile si magazinele s-au redeschis iar noua gripa “bate la usa”.

În pofida asigurarilor guvernantilor, temerile se extind, releva ziarul italian La Repubblica. În termen de câteva saptamâni vor ajunge la pat multe persoane.

Este imposibil de spus când va veni apogeul imbolnavirilor, aceasta fiind una dintre multele intrebari fara raspuns privitoare la H1N1, alaturi de altele precum: va suferi o mutatie virusul devenind imposibil de atacat chiar de vaccin?; se va combina cu cel sezonier?; va fi mai agresiv si mai periculos?

Sunt subiecte asupra carora virusologii si epidemiologii nu pot face pentru moment decât previziuni, pe baza studierii pandemiilor din trecut. În aceste conditii, este mai bine sa se plece de la certitudini.

Pentru moment, virusul nu se dovedeste virulent, majoritatea imbolnavirilor rezolvându-se cu trei zile de febra usoara. Prin urmare, el ar fi mai blând decât cel care provoaca gripa de sezon, care in Italia se soldeaza cu circa 8.000 de morti pe an.

“H1N1 nu este agresiv. Aceasta nu inseamna ca nu ar putea provoca cazuri grave.
Pâna acum au fost afectate categorii de vârsta diferite comparativ cu cele atacate de virusul “clasic”, persoane mai tinere, dar si subiecti expusi riscului: bolnavi cronici, femei gravide, diabetici, imunodepresivi, obezi.

Ceea ce ingrijoreaza este marea raspândire, chiar daca procentul de 30-35% din populatia bolnava estimata de OMS constituie date prea pesimiste”, a declarat Giovanni Rezza, directorul departamentului de boli infectioase din cadrul Institutului Superior de Sanatate.

Rezza a apreciat ca nu trebuie sa se abuzeze de medicamentele antivirale, deoarece exista riscul crearii de rezistenta.
Arma cea mai buna impotriva maladiei este vaccinul, admitând ca vârful contaminarii nu va fi inainte de administrarea sa, prevazuta la 15 noiembrie.

Îl vor injecta medicii si nu se va putea cumpara in farmacii, primii fiind tocmai lucratorii din serviciile esentiale, doctori si infirmieri, precum si subiectii expusi riscului.
De la sfârsitul lui ianuarie va fi rândul categoriei de vârsta cuprinsa intre 2-27 de ani.

În total, va fi acoperit un procent de 40% din populatie. Cât de sigur este vaccinul? “Autoritatile europene sunt pe cale sa finalizeze probele clinice.
Este un vaccin gripal identic cu cel produs in fiecare an iar reactiile adverse sunt foarte putine si usoare, precum inrosirea zonei unde se face injectia.

Se schimba numai virusul”, a explicat Rino Rappuoli, seful departamentului de cercetare de la concernul farmaceutic Novartis.
Administrarea se va face de la vârsta de 2 ani in sus, fiind in curs studii pentru coborârea plafonului la 6 luni, asa cum se intâmpla pentru gripa sezoniera, potrivit lui Rappuoli.

Vaccinul impotriva acestei patologii va fi disponibil din octombrie.
În ultimele zile, dupa propunerea Federatiei Medicilor Pediatri (FIMP), s-a discutat din nou despre eventuala inchidere a scolilor, a carei ipoteza a fost lansata in urma cu o luna jumatate de ministrul italian adjunct al sanatatii, Ferruccio Fazio.

Potrivit guvernului italian, autoritatile sanitare detin controlul deplin asupra situatiei. Fazio a precizat ca “pâna acum epidemia s-a dovedit usoara”.
FIMP, sindicatul medicilor pediatri de familie, a elaborat un “vademecum” al prevenirii pentru ambulatorii, in care se insista asupra spalarii mâinilor si se recomanda “practici pentru o buna igiena respiratorie”.

Secretarul national al FIMMG, sindicatul medicilor de medicina generala, Giacomo Milillo, a subliniat necesitatea abordarii acestei maladii cu calm: “Noi ne vom indeplini rolul, vaccinând cetatenii in cele 50.000 de cabinete ale noastre”.

Si spitalele de urgenta se declara organizate in perspectiva pandemiei: “Ne asteapta o perioada de munca intensa.
Noua gripa trebuie gestionata mai ales in teritoriu, dar se va ajunge in situatia in care multe cazuri grave vor veni la noi, deoarece lumea apeleaza la urgenta atunci când este speriata”, a afirmat Daniele Coen, medic primar la spitalul Niguarda din Milano.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.