EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Gripa A va costa companiile 1 miliard de euro şi va afecta 12% din angajaţi

0

Anul 2010 ar putea fi cel al absentelor de la locul de munca din cauza imbolnavirilor cu noua gripa A. În numai 4 luni de contagiere (de la detectarea primelor cazuri in aprilie), virusul a provocat deja 15.000 de cazuri si 21 de victime doar in Spania, cifre care, potrivit epidemiologior, ar putea creste vertiginos in urmatoarele luni.

Nu se prevede chiar o normalitate la locul de munca odata cu revenirea din concedii, preconizându-se perioade intermitente de inactivitate in câmpul muncii, care ar putea costa scump companiile, noteaza ziarul El Pais.

Potrivit unui raport al Fundatiei Adecco bazat pe evolutia bolii in tarile din emisfera sudica – unde virusul H1N1 a avut si cel mai mare impact – noua gripa ar putea costa companiile din Spania in total 1 miliard de euro, fara a pune la socoteala scaderea consumului care ar putea inmulti cu 3 aceasta cifra.

“Va depinde de sectorul de activitate si de fiecare comunitate autonoma”, a anuantat purtatorul de cuvânt al agentiei de recrutare a fortei de munca.

Acest calcul se bazeaza pe posibilul numar de imbolnaviri timp de 7 zile cât dureaza in medie gripa si pe costul mâinii de munca in care se include 60% din prestatiile pe care le platesc compania per ansamblu, precum contributiile si beneficiile sociale.

În pofida mesajelor de alerta ale expertilor, Adecco vrea sa linisteasca totusi companiile, având in vedere ca previziunile actualizate ale UE arata ca doar 12% dintre angajati risca sa se imbolnaveasca.

“Majoritatea populatiei care se va imbolnavi vor fi copiii si tinerii, dar chiar si asa nu ar trebui sa coborâm garda având in vedere ca nu exista inca un vaccin”, este de parere Adecco.

Potrivit agentiei fortei de munca “un procent de 50% de absenteism de la locul de munca prevestit si de alte surse este exagerat si ar provoca o situatie de haos total cu consecinte incalculabile”.

Desi durata simptomelor gripei A este de intre 2 si 4 zile (de 5 – 7 pentru gripa obisnuita), durata medie a absentelor din cauza gripei in rândul companiilor ar fi de intre 7si 20 de zile.

“Chiar si asa perioada de timp este inferioara duratei medii a absentelor in câmpul muncii care se cifreaza la circa 40 de zile pentru incapacitate temporara sau boala obisnuita”, nuanteaza Adecco.

Unul din efectele absenteismului la locul de munca va fi, potrivit agentiei, cresterea angajarilor temporare. “Va exista o nevoie de a acoperi aceste pierderi motiv pentru care se va recurge la contractarea temporara”, au informat surse ale studiului.

Potrivit Adecco, numarul orelor prestate prin munca temporara va creste cu 7,8% din motive de pandemie.
În total, companiile vor avea nevoie de peste 12,5 milioane de ore de munca pentru a suplini lipsa angajatilor imbolnaviti cu noul virus, desi in multe dintre companii aceste pierderi vor fi acoperite chiar de colegi.

Pentru a diminua impactul acestor pierderi, Adecco a reclamat Administratiei “ajutoare” pentru aceste companii, precum neachitarea cotizatiilor in cazurile acreditate de incapacitate temporara pe motiv de gripa A.

Aceste masuri de sprijin ar trebui insotite, potrivit agentiei, de “un plan de prevenire in cadrul companiilor pentru a face fata unei pandemii in mod eficient”.

Totusi, in prezent, sunt putine companiile care au pus la punct un plan definit, iar cele care dispun de asa ceva sunt “organizatiile cu departamente proprii de prevenire si care au si facilitati de implementare”.

Planurile de actiune vor sfârsi prin a se impune doar in marile multinationale, care reprezinta o parte minima din companiile care formeaza esafodajul patronal spaniol”, denunta Adecco.
Planurile de prevenire vor trebui sa cuprinda masuri de contingenta, atribuire de resurse si programe de pregatire a angajatilor, intre alte masuri.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.