Impactul încălzirii Regiunii Arctice asupra planetei, mai rapid şi mai dramatic decât previziunile

Încalzirea Regiunii Arctice ar putea cauza inundatii care ar afecta o patrime din populatia planetei, cresteri foarte mari ale emisiilor de gaze cu efect de sera, deoarece o mare cantitate de astfel de gaze sunt stocate sub calota glaciara, precum si schimbari dramatice ale climei, se arata intr-un raport World Wide Fund for Nature (WWF) dat publicitatii miercuri (2 septembrie 2009).

Raportul WWF, lansat la Geneva, cu prilejul unei conferinte mondiale a Organizatiei Mondiale de Meteorologie (OMM), dezvaluie faptul ca aceste consecinte globale ale incalzirii Regiunii Arctice sunt mai rapide si mai dramatice decât au estimat cercetarile anterioare.

Potrivit documentului, incalzirea Regiunii Arctice este un fenomen cunoscut de multa vreme, fara sa se fi luat in calcul, insa, factori precum interactiunea acesteia cu atmosfera.

Ceea ce aduce nou studiul WWF, intocmit de catre cei mai buni specialisti in climatologie din lume, este o serie de argumente care stabilesc o legatura directa intre incalzirea Regiunii si modificarile la nivelul climatului global.

“Ceea ce a descoperit echipa care a realizat studiul este un scenariu cutremurator. Raportul ne spune, practic, ca incalzirea Regiunii Arctice este mai mult decât o chestiune locala, este o problema care afecteaza intreaga planeta.

Altfel spus, daca nu reusim sa mentinem temperaturile normale in Regiunea Arctica, consecintele se vor rasfrânge asupra comunitatilor umane de pretutindeni”, a declarat Martin Sommerkorn, specialist in schimbari climatice in cadrul Programului Arctic al WWF.

Raportul demonstreaza ca multe dintre feed-back-urile din zona arctica, respectiv efecte negative rezultate din impactul incalzirii, vor accentua incalzirea globala, depasind previziunile oamenilor de stiinta, inclusiv pe cele ale ultimului raport al Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC), publicat in 2007.

Pe de alta parte, pierderile masive de gheata cauzate vor influenta circulatia atmosferica si vremea din zona arctica si din imprejurimi.

Astfel, temperaturile si precipitatiile din Europa si America de Nord vor suferi modificari drastice, afectând agricultura, padurile, dar si rezervele de apa. Mai mult, solurile inghetate din Regiunea Arctica stocheaza dublul cantitatii de CO2 din atmosfera.

Daca procesul de incalzire continua, suprafetele se vor subtia tot mai mult si vor elibera cantitati mari de carbon, sub forma de CO2 si metan – un gaz cu efect de sera foarte puternic.

De altfel, nivelul metanului din atmosfera a crescut, deja, considerabil in ultimii ani, principala cauza fiind incalzirea tundrei arctice.

Conform raportului WWF, nivelul marii va creste cu peste un metru pâna in 2100 – mai mult decât dublul nivelului anticipat de IPCC in 2007, iar numeroase inundatii vor lovi zonele de coasta, afectând peste un sfert din populatia planetei.

“Raportul ne sugereaza ca trebuie sa reducem urgent emisiile de gaze cu efect de sera, pâna nu va fi prea târziu.

Daca permitem ca Regiunea Arctica sa se incalzeasca in continuare, nu cred ca vom putea tine aceste efecte negative sub control pentru multa vreme”, a subliniat Sommerskon.

WWF s-a aliat cu mai multe organizatii de mediu din lume si a intocmit o schema de tratat pentru Conferinta de la Copenhaga, prin care s-ar putea reduce emisiile de dioxid de carbon, pâna la un nivel care ar tine departe efectele negative ale incalzirii globale.

“Trebuie sa tinem cont de aceste semnale din Regiunea Arctica si sa facem tot posibilul ca la Copenhaga sa obtinem un acord care sa limiteze emisiile de gaz cu efect de sera”, a subliniat James Leape, director general al WWF International.

În decembrie 2009, reprezentanti din 191 de tari se vor reuni la Copenhaga pentru ultima runda de negocieri privind un nou acord global de reducere a emisiilor.

Acordul aflat in vigoare, cunoscutul Protocol de la Kyoto, va expira peste trei ani, in decembrie 2012. Negocierile de la Copenhaga ar urma sa ratifice un nou tratat de clima care sa fie aplicat incepând cu 2013.

WWF sustine ca acest cadru trebuie sa garanteze reduceri de emisii mult mai rapide si mai consistente din partea tarilor puternic industralizate si sa sprijine financiar tarile in curs de dezvoltare, pentru a putea lua parte la lupta impotriva schimbarilor climatice.

Înfiintata in anul 1961, WWF este cea mai importanta organizatie internationala care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari.

Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura, prin: conservarea diversitatii biologice la nivel mondial, utilizarea rationala a resurselor naturale regenerabile, reducerea poluarii si a consumului irational.

WWF Programul Dunare-Carpati România urmareste conservarea naturii si a proceselor ecologice in România si in regiunea Dunare-Carpati, initiind, derulând si sprijinind proiecte pentru pastrarea diversitatii biologice, a speciilor salbatice si ecosistemelor naturale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.