În 10 ani, China va deveni cea mai mare economie a lumii

În 10 ani, Europa se va afla cu mult in spatele Chinei in cursa pentru titlul de “cea mai mare economie a lumii”, singura sansa a Europei fiind educatia, domeniu in care, teoretic, este superioara Chinei, scrie ziarul austriac Die Presse.

În 10 ani, China va deveni cea mai mare economie a lumii, inaintea UE si SUA. China investeste 40% din PIB, de doua ori mai mult ca in UE, si economiseste 50% din PIB, un nivel care inca nu a existat in istoria marilor economii ale lumii, afirma marti Daniel Gros, director al Centre for European Policy Studies, un grup de experti cu sediul la Bruxelles, cu ocazia deschiderii dezbaterilor economice de la Alpbach.

Europa ar putea sa contracareze acest lucru cu o masa suficienta, fiind actualmente cea mai mare economie a lumii, insa acesteia ii lipseste vointa de putere, mai exact capacitatea de a-si arunca in balanta intreaga pondere, dintr-o bucata.

Este si motivul pentru care euro nu a putut inlocui dolarul ca valuta de baza. China investeste excedentele sale uriase mai degraba in SUA, dat fiind ca in Europa exista inca piete de obligatiuni nationale iar cea mai mare dintre ele, Germania, atinge doar un sfert din volumul SUA. De acceasi parere este si Juergen Thumann, presedinte al asociatiei patronale europene Businesseurope.

El facea referire la faptul ca, din 50 de universitati de renume din lume, doar 10 se afla in Europa. India si China recupereaza din urma si produc deja doua treimi din ingineri.

Potrivit lui Thumann, talentul nu este o rezerva exclusiva a Vestului iar Europa sta din pacate foarte prost la nivel de exploatare si transformare in bani a stiintei.

Sansa Europei, asa cum toti spun de ani de zile, este educatia, la fel ca si o politica sociala si de ocupare a fortei de munca moderna, adauga Thumann, sprijinit fiind in totalitate in afirmatiile sale de catre Johann Kalliauer, presedinte al AK Oberoesterreich (Camera de Munca din Austria Superioara, organ care reprezinta din punct de vedere legal interesele angajatilor, n.red.).

Conform lui Kalliauer, educatia la toate nivelele este necesara iar Europa poate oferi lumii cele mai bune standarde sociale ca referinta. Inclusiv seful Wifo (Das Oesterreichische Institut fuer Wirtschaftsforschung – Institutul Austriac pentru Cercetare Economica), Karl Aigner, crede in superioritatea teoretica a Europei, doar practica fiind cea care schioapata.

Drept concluzie la cele zece teze ale sale legate de pondereea Europei in lume, acesta arata ca Europa are modele mai bune insa sta mai prost la punerea lor in aplicare.

Modelul european ar fi de imitat de catre toti datorita eficientei sale economice, coerentei sociale si durabilitatii ecologice, desi in practica, in cazul actualei crize financiare, Europa a esuat.

Cu toate ca a fost vorba in cazul europenilor doar de “suporteri ambitiosi” pe piata de derivate, in Europa au ajuns mai multe titluri speculative decât in SUA.

Reglementarile excelente din punct de vedere teoretic nu au fost in stare sa recunoasca titlurile neperformante iar pe timp de criza esecul statului a fost in ultima instanta mai rau decât cel financiar.
Europei ii lipseste vointa si intelegerea pentru faptul ca trebuie sa paseasca pe cai noi, diagnostica Aigner, in acord cu antevorbitorul Gros.

Citește și
1 Comentariu
  1. mitrache spune

    prin ce minune va depasi china ue si sua?daca in 10 ani china va depasi pib nominal al ue cand va depasi pib al ue dupa paritatea puterii de cumparare?in 3 ani?nu inteleg predictiile astea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.