Medicamentele împotriva cancerului, noua focalizare a companiilor farmaceutice mari

Cea mai mare companie farmaceutica din lume care se bazeaza pe cercetare, Pfizer, care si-a construit prosperitatea pe baza unor medicamente precum cel pentru scaderea colesterolului, Lipitor, si Norvasc, in tratamentul hipertensiunii, a reunit aproximativ 1.000 de cercetatori in cadrul unui efort global de producere de medicamente impotriva cancerului, o maladie pe care in trecut compania a ignorat-o in mare masura, informeaza ziarul The New York Times.

În principiu, fiecare companie farmaceutica mare pare sa fi descoperit cancerul, tot asa cum si o serie substantiala de companii mici din domeniul biotehnologiei se focalizeaza acum asupra acestei maladii.

Împreuna, companiile aloca miliarde de dolari in acest scop. În conditiile in care profiturile de pe urma unor medicamente ca Lipitor s-au redus, preturile mari pe care le presupun medicamentele anticancer au devenit o atractie irezistibila.

Aproximativ 860 de medicamente impotriva cancerului sunt experimentate in cadrul unor teste clinice.
Este vorba de peste dublul numarului de medicamente experimentale pentru maladii ale cordului si infarct impreuna, aproape de doua ori mai mult decât pentru SIDA si alte maladii infectioase impreuna si aproape dublul celor pentru maladia Alzheimer si alte maladii neurologice impreuna.

Cu toate acestea, numai un numar mic dintre noile medicamente ajung pe piata. Anul trecut a fost vorba de doua iar anul acestea de numai unul.

Totodata, unele dintre ele ofera numai câteva luni de prelungire a vietii sau stabilizare a tumorii in pofida preturilor care adesea ating mii de dolari pe luna.

Medicamentul Tarceva, de exemplu, care costa circa 3.500 de dolari pe luna, a fost aprobat ca tratament pentru cancerul pancreatic deoarece creste supravietuirea cu 12 zile.

În opinia unor experti, aceiasi factori care atrag companiile farmaceutice in businessul medicamentelor anticancer ajuta la explicarea progresului lent inregistrat.

Unul din motive este stiintific. Studiile dezvaluie cu rapiditate schimbarile genetice din celulele care cauzeaza cancerul si stimuleaza extinderea lui.
Acest lucru ofera companiilor zeci de molecule sau “tinte” pe care medicamentele le-ar putea bloca.

Aceleasi studii au aratat insa ca aceasta maladie este extrem de complicata.
Exista atât de multe molecule aberante intr-o tumora incât a bloca una sau alta dintre ele este ca si cum ai opri intreg traficul din Manhattan prin blocarea unei singure intersectii.

Celulele tumorale pot dezvolta, ca si bacteriile, rezistenta la medicamente. Unii experti cred ca medicamentele care ucid majoritatea celulelor tumorale nu afecteaza celulele stem ale cancerului, care pot regenera tumora.

Chiar doua persoane cu cancer la sân sau la plamân ar putea avea doua maladii foarte diferite la nivel molecular, astfel ca un medicament care este eficient pentru una ar putea sa nu fie pentru cealalta.

“Cancerul nu inseamna o singura boala, ci zeci si chiar sute de maladii”, spune Robert A. Weinberg, biolog in domeniul maladiei canceroase la Whitehead Institute si Massachusetts Institute of Technology.

Celalalt motiv care explica interesul producatorilor de medicamente este financiar.
Pacientii sunt adesea disperati iar asiguratorii risca un proces daca resping plata unui medicament importiva cancerului chiar daca acesta prezinta putine beneficii.

Acest lucru le-a permis companiilor farmaceutice sa aloce mii de dolari lunar pentru astfel de medicamente.

Profiturile pot fi foarte mari chiar si la medicamentele impotriva unor cancere rare sau care nu sunt foarte eficiente. De exemplu, Erbitux, produs de ImClone Systems costa 10.000 de dolari pe luna.

Un studiu din Canada a aratat ca in tratamentul cancerului colorectal, Erbitux a prelungit viata cu o medie de circa una pâna la doua luni comparativ cu a nu trata cancerul deloc.
Astfel costul suplimentar pe pacient, in SUA, a fost de circa 50.000 de dolari.

Erbitux, care a fost aprobat si in tratarea cancerelor la cap si gât a inregistrat vânzari globale de 1,6 miliarde de dolari anul trecut, mai mult decât alte 70 de medicamente.

În 1998, existau numai 12 medicamente impotriva cancerului pe lista celor 200 de medicamente din lume cu cele mai mari vânzari, realizata de revista Med Ad News.

Taxol, numarul 21, era singurul dintre cele 30 de medicamente cu vânzari de cel putin 1 miliard de dolari. În 2008, din 126 de medicamente care au inregistrat vânzari de 1 miliard de dolari, 20 erau pentru cancer.

Medicamentele anticancer au reprezentat cea mai mare categorie in termeni de vânzari mondiale, cu incepere din 2006, iar in SUA, din 2008, potrivit cercetarii de piata efectuata de IMS Health.

Asemenea sume atrag companiile. În opinia lui Robert L. Erwin, director executiv in domeniul industriei biotehnologiei, care conduce Marti Nelson Cancer Foundation, atât timp cât sistemul de sanatate va plati, banii vor merge in aceasta directie.

În conditiile in care costurile pentru sanatate cresc, se fac noi presiuni asupra companiilor de a fi mai selective privind medicamentele pe care le produc. Unii experti vorbesc acum de “toxicitate financiara” ca efect colateral al tratamentului medicamentos impotriva cancerului.

Astfel de presiuni si faptul ca numai putine medicamente impotriva cancerului ajung pe piata in fiecare an, inseamna ca marile investitii facute in prezent in medicamentele anticancer se vor dovedi excesive pentru multe companii.

Cu toate acestea, compania Pfizer mizeaza pe ele pentru a se salva. Spera sa atinga vânzari de 11 miliarde de dolari pâna in 2018, ceea ce inseamna de peste patru mai mult decât suma de 2,5 miliarde dolari vânzari in 2008, care a reprezentat numai 5% din venitul Pfizer.

Cancerul a fost anterior neatractiv pentru companii farmaceutice mari ca Pfizer, având in vedere ca existau relativ putini pacienti cu orice tip de cancer iar ei decedau relativ repede.

Prin contrast, exista milioane de pacienti cu maladii cronice precum hipertensiunea, carora li se administreaza medicamente toata viata. Pfizer a facut insa din medicamentele anticancer una din cele sase zone ale sale de focalizare.

Circa 20% din suma de 7 miliarde de dolari pe care Pfizer o cheltuieste pentru cercetare este alocata cancerului iar 22 din cele circa 100 de medicamente aflate in teste clinice sunt impotriva cancerului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.