Nepotul lui Stalin lupta pentru bunul nume al bunicului său

Nepotul lui Iosif Stalin, Evgheni Djugasvili, a intentat recent un proces pentru calomnie cotidianului rus Novaia Gazeta, cerându-i daune care se ridica la echivalentul a aproape 200.000 de lire sterline, pentru ca aceasta ar fi mintit intr-un articol in care sustinea ca Stalin a ucis cetateni sovietici, noteaza cotidianul britanic The Independent.

Evgheni Djugasvili este fiul lui Iacov, fiul dictatorului, ucis in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Se crede ca nazistii s-au oferit sa-l predea pe Iacov in schimbul unui maresal german, insa Stalin a refuzat oferta.

Cu toate acestea, Evgheni ramâne un stalinist entuziast. Mânia sa a fost provocata de un articol din Novaia Gazeta care facea referire la documente secrete declasificate care ordonau executia de cetateni sovietici si despre care se sustine ca poarta semnatura personala a lui Stalin.

De asemenea, in proces este acuzata de calomnie si organizatia pentru drepturile omului, Memorial, care a cules marturii despre victimele terorii staliniste.

Potrivit The Independent, procesul face parte dintr-un conflict din ce in ce mai dur care-i opune pe liberali oficialilor rusi ce incearca sa controleze mostenirea lui Stalin.

Pe parcursul ultimilor zece ani, Kremlinul a incercat sa portretizeze victoria Rusiei in al Doilea Razboi Mondial drept cel mai important moment istoric al secolului al XX-lea, indreptând atentia publicului spre conducerea aparent eroica din vremea razboiului a lui Stalin, departe de crimele sale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.