Noua faţă a protecţionismului

La summiturile de la Washington si Londra, liderii G20 au identificat doua amenintari la adresa relansarii economice: masurile protectioniste si reformele necoordonate care ar putea afecta investitiile globale si au pledat pentru respingerea protectionismului si a masurilor ce impiedica circulatia de capital.

Din nefericire, aceste aspiratii s-au lovit de o noua realitate: lumea dezvoltata, in trecut campioana integrarii economice globale, a devenit principalul sau contestatar.

Rezultatul il constituie o serie de masuri de reforma a reglementarilor, care, neverificate, vor antrena o dezintegrare a economiei globale si vor readuce barierele in calea comertului transfrontalier si a investitiilor de care lumea a incercat sa scape in ultimii 60 de ani, noteaza cotidianul International Herald Tribune (IHT).

Protectionismul comercial este prea familiar, in conditiile in care Banca Mondiala a raportat ca 17 dintre economiile din G20 au adoptat masuri care fie limiteaza importurile, fie favorizeaza produsele locale.

Aceste actiuni afecteaza lantul de productie global si marcheaza o retragere din cadrul negocierilor privind comertul international care au redus progresiv tarifele si alte restrictii la import si au asigurat faptul ca bunurile importate sa nu fie discriminate de impozite sau subsidii care favorizeaza produsele locale.

Mai putin cunoscut este procesul similar care are loc in domeniul reglementarii financiare, unde eforturile de reforma au redus beneficiile pietelor financiare globalizate care au fost posibile prin:

1) reguli care permiteau institutiilor financiare sa opereze transfrontalier fara a necesita prezenta in fiecare tara in care aveau clienti si 2) cooperarea internationala pentru a reduce conflictele de reglementare si discriminarea.

Mai multe tari au implementat reguli destinate cresterii imprumutului intern pe socoteala celui transfrontalier.
Comisia Europeana a pus in vigoare reglementari care limiteaza de fapt sau interzic participarea straina la anumite activitati financiare.

Recent, Banca Mondiala a raportat ca investitiile straine catre tarile aflate in curs de dezvoltare au scazut cu peste 40% in 2008, iar estimarile sustin ca ele vor scadea cu aproape 3 sferturi in acest an, la 363 de miliarde, de la un maxim de 1,2 trilioane de dolari, in 2007.

Desi era de asteptat un declin al fluxului de capital global, reglementarile care descurajeaza imprumuturile transfrontaliere si investitiile si afecteaza functionarea pietelor globale de capital accelereaza cu siguranta acest trend.

În aceasta luna, liderii G20 au ocazia sa se intoarca la mandatul antiprotectionist si sa opreasca astfel de masuri. Eforturile de a aborda criza economica necesita un grad important de coordonare, potrivit IHT.

Masurile care inchid pietele si descurajeaza investitiile transfrontaliere nu vor face decât sa impiedice redresarea economica.
Daca fiecare tara reglementeaza institutiile financiare sau produsele financiare fara sa aiba in vedere pietele globale, o spirala descendenta va rezulta, cu siguranta, mai releva ziarul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.