Protecţia Consumatorului din Iaşi se predă în faţa băncilor

Protectia Consumatorului se declara invinsa in fata contractelor bancare cu dobinda variabila. Chiar daca nu recunoaste in piata publica ca s-a predat pur si simplu in fata bancilor, asa se poate citi din raspunsurile la reclamatiile iesenilor.

Institutia, finantata din taxele si impozitele platite de contribuabili si care are ca scop protejarea consumatorilor, ii lasa cu ochii in soare pe clientii institutiilor financiare ale caror rate cresc semnificativ peste noapte din cauza dobinzilor calculate de banca pe baza unor indicatori stabiliti unilateral si nu in functie de unii obiectivi si independenti.

Va prezentam astazi raspunsul sec dat de Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorului (CJPC) Iasi la sesizarea depusa de ieseanul Teodor S., in urma cu o luna jumatate, in care barbatul atragea atentia asupra faptului ca rata lunara a fost majorata de la 422 euro la 590 euro, cu 168 de euro, ceea ce inseamna 700 de lei.

Potrivit contractului de imprumut incheiat in aprilie 2008 intre Teodor S. si Banca Comerciala Romana (BCR), dobinda fixa din primul an urma sa devina variabila incepind cu al doilea an, in functie de „dobinda de referinta afisata la sediul bancii„, plus o marja fixa.

Tocmai aceasta dobinda de referinta afisata la sediul BCR este problema, intrucit ramine la latitudinea bancii, putind fi marita oricind, cu oricit„, a spus oftind barbatul.

Din adresa trimisa de CJPC catre reclamant, in speta aici Teodor S., reiese ca persoanele care intentioneaza sa contracteze un credit ar trebui sa fie doctori in economie si sa aiba cunostinte temeinice in acest domeniu, eventual si in drept. In plus, raspunsul formulat de conducerea CJPC pare tras la indigo dupa cel oferit de catre banca.

In aceste conditii, cei care sint in situatia lui Teodor S., adica de ordinul zecilor numai in Iasi, mai au o singura speranta: apelarea la instanta. Raspunsul ambiguu al CJPC la sesizarea acestora constituie insa un dezavantaj in demersul lor. Nu insa unul decisiv, dupa cum s-a dovedit in unele cazuri relativ similare din tara.

Cu toate ca numarul plingerilor formulate de ieseni la adresa bancilor a urcat la 120 in acest an, CJPC a aplicat doar zece sanctiuni, in cuantum de 55.000 lei in total.

Sursa: Ziarul de Iasi

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.