Protestele personalului din Justiţie îi revoltă pe ieşeni

De azi incep protestele si grefierii, si personalul din Justitie. Ei nu vor mai lucra cu publicul decit doua zile pe saptamina, pe parcursul a doar trei ore. De ieri, procurorii nu mai fac anchete decit in cauzele urgente. Nu se vor mai elibera nici dovezi de circulatie pentru soferii cu permisul suspendat.

Personalul auxiliar a decis sa se alature protestului judecatorilor de la toate instantele iesene. In urma unei adunari generale, grefierii au decis sa nu mai faca parte din birourile sectiilor de votare, iar compartimentele de relatii cu publicul vor primi doar cererile justitiabililor ce vor fi inregistrate prin data certa.

Totodata, ieri a fost ultima zi in care programul normal de functionare a fost respectat de personalul auxiliar de la Curtea de Apel si Tribunalul Iasi. In schimb, Arhiva din cadrul Judecatoriei a fost inchisa publicului. Judecatorii au continuat protestele, dispunind aminarea tuturor cauzelor, cu exceptia celor in regim de urgenta. Judecatorii spun ca protestele sint legale.

Procurorii ieseni au decis sa se alature si ei protestelor. Ieri, reprezentantii Parchetului de pe linga Judecatorie, Parchetului de pe linga Tribunal si ai Directiei pentru Investigarea Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au decis formele de protest pe care le vor adopta.

In plus, procurorii nu vor mai asigura permanenta dupa ora 16 decit in cazul retinerii unor persoane. Magistratii spun ca nu vor mai lucra in dosarele aflate instrumentate in acest moment, exceptie facind cele in care cei cercetati sint arestati.

In cazul procurorilor de la Parchetul de pe linga Judecatorie, acestia ameninta ca nu vor participa in comisiile si birourile electorale, si nici la solutionarea in instantele de judecata a contestatiilor electorale. De asemenea, si la aceasta unitate audientele vor fi suspendate si nu se vor putea depune sesizari, plingeri sau memorii decit exclusiv prin oficiile postale.

Iesenii s-au aratat indignati de forma de protest a judecatorilor.
E de neadmis ca magistratii, platiti cu salarii enorme (raportate la veniturile normale ale romanilor), sa «apeleze» la astfel de comportamente. «Casta» judecatorilor a pierdut contactul cu realitatea din Romania, cu nivelul de trai al romanului de rind. Volumul de activitate «per capita» la magistratii de astazi nu e deloc mai mare decit cel din urma cu 30 de ani, cind, judecator fiind, aveam un salariu lunar echivalentul a 1.900 de dolari americani„, scrie un iesean.

Sursa: Ziarul de Iasi

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.