Secretul de 5 milioane de euro de la Mănăstirea Golia din Iaşi

Proiectul de 5 milioane de euro, bani europeni, pentru reabilitarea Manastirii Golia, a fost câstigat în urma unei licitatii dubioase. Firma Aedificia a câstigat licitatia, însa dupa ce Constructii Unu din Iasi a contestat-o, Ministerul Dezvoltarii (MDRL) a schimbat câstigatorul.

Motivatia este încâlcita: MDRL spune initial ca Aedificia nu a avut toate documentele de calificare la dosar. De ce a fost totusi declarata câstigatoare la început? Ministerul nu elucideaza acest mister, ba chiar îl adânceste: explica pe larg într-un raspuns oficial ca a solicitat un numar de documente de la Aedificia, pe care le-a primit înainte de licitatie.

Dar îsi mentine explicatia: Aedificia a pierdut pentru ca nu avea toate actele cerute. Contradictie flagranta. O alta explicatie, alternativa, pentru care firma din Iasi trebuia sa primeasca lucrarea de 5 milioane de euro: Patronul Constructii Unu este cunoscut ca un apropiat al Patriarhului Daniel, cel care a si sustinut firma în câstigarea licitatiei.

Raportul de atribuire a lucrarii s-a facut de MDRL pe 11 octombrie 2007, adica atunci afla Aedificia ca a câstigat licitatia, iar Constructii Unu ca a pierdut. Constructii Unu contesta rezultatul licitatiei pe 2 noiembrie 2007, adica cu 22 de zile mai târziu. Cum legislatia acorda sapte zile la dispozitie pentru a contesta o licitatie, rezulta ca aceasta contestatie este ilegala. Totusi, aspectul este trecut cu vederea si contestatia este admisa.

Schimbul de câstigatori a fost motivat prin neprezentarea unor documente de calificare, lipsa observata de MDRL taman în urma contestatiei depuse de firma declarata necâstigatoare la prima evaluare. Documentele invocate ca fiind lipsa au fost prezentate de Aedificia la termenele cerute, însa s-a reevaluat oferta si surpriza: câstigatorul initial devine pierzator.

Din cronologia depunerii de acte reiese ca nemultumirea firmei Constructii Unu este nefondata, întrucât Aedificia avea toate documentele cu o luna înainte de depunerea contestatiei. Si totusi, mister sau miracol, Constructii Unu câstiga contestatia si lucrarea de 5 milioane de euro.

Daca MDRL nu risipeste misterul, explicatia tine de domeniul miracolului divinDirectorul Constructii Unu, Marian Alexandru, este un apropiat al fostului Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, Daniel, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Aceeasi firma a câstigat lucrari de sute de milioane de lei la Mitropolia Moldovei si Bucovinei si la Biserica “Trei Ierarhi” din Iasi.

Beneficiarul proiectului de reabilitare este Manastirea Golia care, conform legislatiei, nu poate încasa fonduri din proiectul care tocmai se deruleaza. Numai ca regulamentul este sfidat de Parohul Bisericii. Parintele arhimandrit staret Danciu Victorin, cu numele cleric de Parintele Vitalie, a fost desemnat consilier cultural de specialitate si este subordonat fata de Presedintele Unitatii de Implementare a Proiectului. Acesta primeste lunar un salariu brut de 2.500 de lei.

Ancheta a fost realizata în cadrul proiectului „Transparenta fondurilor europene în România“, derulat de Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul Român pentru Jurnalism de Investigatie si finantat de Uniunea Europeana.

Sursa: Ziua de Iasi

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.