Aeroportul Internaţional Bucureşti – Băneasa, profit de circa 22,2 milioane lei în semestrul 1 din 2009

Societatea Nationala Aeroportul International Bucuresti¬Baneasa – Aurel Vlaicu S.A. a raportat, pentru primul semestru din 2009, un profit de 22.134.925 lei, pe fondul cresterii cu 25,92% a numarului de pasageri, la 935.835, fata de 743.207 cât s-au consemnat in perioada similara din 2008.

Potrivit bilantului publicat joi (3 septembrie 2009) de Ministerul Tranporturilor si Infrastructurii (MTI), numarul total de miscari aeronave inregistrat in primele 6 luni ale anului in curs a fost de 15.249, in crestere cu 17,82% comparativ cu semestrul I din 2008, când s-au totalizat un numar de 12.943 miscari.

Principala sursa de venit din activitatea de baza o constituie taxele aeroportuare percepute companiilor aeriene care opereaza pe aeroport si reprezinta 80% din totalul veniturilor, se noteaza in documentul MTI.

La acestea se adauga veniturile din inchirierea diverselor spatii din aeroport (12% din totalul veniturilor), precum si sume provenite din alte venituri – 8% din bugetul total.

În timp ce aeroportul Baneasa inregistreaza in continuare cresteri ale numarului de pasageri, cel mai mare aeroport din tara, Henri Coanda din Capitala, a raportat, in primele cinci luni ale anului, o scadere de 15% a traficului.

Diferentele dintre cele doua aeroporturi sunt completate si de rezultatele raportate pâna acum de operatorii aerieni.

Astfel, in timp ce Blue Air si Wizz Air, primii 2 jucatori din low-cost, au inregistrat cresteri de doua cifre ale numarului de pasageri transportati, Tarom, cea mai mare companie aeriana din România, a raportat o scadere de 13,9% a numarului de pasageri in intervalul ianuarie-mai 2009, potrivit datelor Asociatiei Companiilor Aeriene Europene (AEA).

În România functioneaza, in prezent, 17 aeroporturi, cu un trafic de 9,1 milioane de pasageri
in 2008.

Aeroporturile din Bucuresti (Otopeni si Baneasa) si cele din Timisoara, Cluj si Iasi, cele mai mari 5  aeroporturi din tara, inregistreaza aproape 8,6 milioane pasageri anualm, conform AEA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.