Băncile din Grecia sunt mai expuse decât cele din Europa Occidentală

Standard & Poor’s apreciaza ca sistemul bancar grecesc se confrunta cu cel mai ridicat risc economic pe termen lung intre institutiile financiare din Europa Occidentala, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara, publicat joi (3 septembrie 2009).

“Desi conditiile economice favorabile au incurajat dezvoltarea sistemului bancar grecesc in ultimii ani, precum si afacerile traditionale si noi ale bancilor, credem ca industria inca ramâne in urma comparativ cu multe sisteme europene mai dezvoltate din punct de vedere al diversificarii si durabilitatii”, a declarat Luigi Motti, analist de credite la Standard & Poor’s.

Chiar daca bancile grecesti s-au extins rapid in ultimii ani, extinzând produsele oferite, modernizând reteaua de sucursale, investind semnificativ in tehnologie si imbunatatind procesele lor interne, ele ramân mai putin sofisticate, in opinia Standard & Poor’s, decât rivalele lor din Europa Occidentala.

“Credem ca riscul creditarii ramâne mai ridicat in Grecia decât in majoritatea statelor din zona euro, de pe vremea când calitatea activelor de baza a portofoliului de credite a unei parti semnificative a sistemului bancar grecesc nu a fost testata intr-un ciclu economic complet”, apreciaza Motti.

Standard & Poor’s considera ca recesiunea din Grecia ar putea accelera deteriorarea calitatii activelor bancilor.

Desi institutiile de creditare din Grecia si-au imbunatatit abilitatea la nivel operational de a se adapta schimbarilor din mediul economic, flexibilitatea de reducere a costurilor ramâne constrânsa de legislatia rigida din domeniul muncii.

Expunerea totala la vecinii din sud-estul Europei, Turcia si Ucraina (in termenii capitalului investit, a furnizarii de lichiditati si a retelei de sucursale) au crescut substantial in timp.

Activele asociate acestei expuneri reprezinta acum mai mult de 20% din bilantul bancilor grecesti, se arata in raportul agentiei de evaluare financiara.

La data de 26 martie, la Viena, bancile-mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain din România (Erste Group Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit Group, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank) au redactat o declaratie comuna privind mentinerea expunerii generale fata de România si majorarea capitalului subsidiarelor, in masura in care se va dovedi necesar.

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din România: National Bank of Greece (NBG), care este actionarul majoritar la Banca Româneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.