BCE estimează o stabilizare a economiei europene

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a estimat joi (3 septembrie 2009) ca economia din zona euro si din alte tari da “semne de creestere si de stabilizare”, transmite AFP.

Perioada de contractie puternica a economiei a ajuns la final, a spus Trichet, care a adaugat ca BCE prevede o reluare “progresiva” a economiei, desi exista inca mari incertitudi in aceasta privinta.

În noile sale previziuni, BCE estimeaza o crestere usoara, de 0,2% a Produsului Intern Brut (PIB) din zona euro, anul viitor, fata de scaderea de 0,3% pe care o avea in vedere pâna acum.

De asemenea, pentru 2009, datele BCE arata o scadere a PIB de 4,1%.

În ceea ce priveste evolutia preturilor, banca a crescut usor estimarea, la 0,4% in 2009, fata de 0,3%, cât a prevazut pâna acum, si la 1,2% in 2010, fata de estimarea anterioara, de 1%.
În opinia presedintelui BCE, nivelul ratei dobânzii de referinta, de 1%, este cel potrivit pentru moment.

Consiliul guvernatorilor BCE a decis, de asemenea, sa realizeze urmatoarea operatiune de refinantare la dobânda fixa de 1% pe an. Prima, efectuata in luna iulie, a permis bancilor sa imprumute peste 442 de miliarde de euro de la BCE, in conditii foarte avantajoase.

Institutia si-a rezervat posibilitatea de a majora rata dobânzii la urmatoarele doua operatii de acest tip. Cu privire la cea din 30 septembrie, conditiile ramân aceleasi.
Nicio decizie nu a fost luata cu privire la operatia din decembrie, a indicat presedintele BCE.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.