Europa Centrală şi de Est va ieşi din criză mai repede decât Europa Occidentală

Economiile din Europa Centrala si de Est fac progrese, iar regiunea ar trebui sa iasa din criza financiara inaintea Europei Occidentale, a afirmat joi (3 septembrie 2009) Alessandro Profumo, directorul general al bancii italiene UniCredit, transmite Reuters.

El a avertizat asupra optimismului excesiv in legatura cu Europa Centrala si de Est, dar le-a declarat reporterilor:

“Nu putem spune ca este un avânt complet, dar cu siguranta vedem semne de imbunatatire. Este o regiune a lumii care va iesi cu siguranta din criza inaintea Europei Occidentale”.

UniCredit este cel mai mare creditor dupa active din Europa emergenta, obtinând aproximativ 20% dintre venituri din aceasta regiune.

O alta banca cu o prezenta semnificativa in Europa Centrala si de Est, Raiffeisen International, a prezentat un punct de vedere sumbru in legatura cu Ucraina, una dintre economiile cel mai putin stabile din regiune.

Raiffeisen, al doilea creditor din Europa emergenta, a anuntat ca restantele de plata in Ucraina ar putea ajunge la 10%.

Actiunile UniCredit au urcat joi dimineata, cu 1%, la 2,425 euro, la Bursa de la Milano.

Banca italiana, care a solicitat un ajutor de stat din partea Italiei si Austriei in valoare de 4 miliarde de euro, a anuntat in 4 august ca provizioanele pentru credite neperformante s-au dublat, la 155 milioane de euro in trimestrul doi din 2009.

Anul trecut, actiunile UniCredit au scazut puternic din cauza temerilor referitoare la criza financiara si a perspectivei colapsului economiilor din Europa de Est.

În 2009, actiunile bancii au crescut cu 67%, dar continua sa fie cu 65% mai scazute decât erau la inceputul lui 2008.

În România, UniCredit Tiriac Bank face parte din reteaua UniCredit Group, cel mai mare grup bancar din Europa Centrala si de Est.

UniCredit Tiriac Bank este un veritabil “one-stop-shop” de servicii financiare, de care beneficiaza, in prezent, circa 600.000 clienti prin intermediul a 242 de sucursale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.