Gazprom îşi reduce în 2009 investiţiile în infrastructură cu 30%

Gigantul rus Gazprom, care se confrunta cu o scadere a cererii de gaz, a anuntat joi (3 septembrie 2009) ca a decis sa-si reduca programul de investitii in infrastructura cu 30% in 2009, fata de programul initial, aprobat in noiembrie anul trecut, transmite AFP.

“Consiliul de administratie a aprobat programul de investitii si bugetul Gazprom in 2009 in noua sa versiune”, a anuntat grupul intr-un comunicat.

În noul program, investitiile destinate infrastructurilor se vor ridica la 48 8,25 de miliarde de ruble (10,76 miliarde de euro), cu 211,63 de miliarde de ruble mai putin decât era prevazut in proiectul elaborat in noiembrie 2008, de 30%.

La sfârsitul lui iunie, unul dintre vicepresedintii Gazprom, Andrei Kruglov, a anuntat ca grupul are in vedere reducerea cu 30% a programului sau de investitii pe 2009, precizând ca aceasta reducere nu are in vedere si programul de achizitii.

Investitiile financiare (destinate achizitiilor) vor ajunge la 273,28 de miliarde de ruble, cu 16,2% mai putin fata de programul din 2008.

În total, programul de investitii al grupului este mai mic cu 17,3% fata de cel elaborat in noiembrie 2008, ajungând la 761,53 de miliarde de ruble (16,78 de miliarde de euro).

Revizuirea programului a fost decisa din cauza crizei economice, grupul confruntându-se cu o scadere a cererii de gaz si a pretului acestuia.

Grupul a decis sa amâne cu un an, pâna in al treilea trimestru al lui 2012, data punerii in exploatare a zacamântului de gaz condensat de la Bovanenkovski, in peninsula Iamal, care contine 4.900 de miliarde de metri cubi de gaz.

În schimb, grupul a decis sporirea investitiilor in “proiectele prioritare”, printre care cel al gazoductului Sakhaline-Khabarovsk-Vladivostok, in Extremul Orient rus.

Investitiile financiare prevad participarea Gazprom la exploatarea câmpului de gaze naturale Chtokman, din nordul Rusiei. Decizia de a investi in acest proiect este asteptata pentru primavara lui 2010.

Grupul mai arata ca a triplat valoarea imprumuturilor sale, la 304,9 miliarde de ruble (6,71 miliarde de euro), pentru a putea finanta rascumpararea, in aprilie, a 20% din Gazprom Neft de la grupul italian ENI.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.