Lufthansa a preluat oficial 42% din Austrian Airlines pentru 366.000 euro

Preluarea companiei aeriene Austrian Airlines de catre operatorul german Lufthansa a devenit oficiala joi (3 septembrie 2009), dupa ce conducerile celor doi operatori s-au intâlnit pentru a semna tranzactia, transmite AP.

Lufthansa a obtinut o participatie de 42% din Austrian Airlines, detinuta anterior de statul austriac, pentru 366.000 de euro (523.000 dolari).

Comisia Europeana (CE) a aprobat in 28 august propunerea de achizitionare a companiei Austrian Airlines (AUA) de catre Lufthansa AG, inclusiv ajutorul de restructurare in valoare de 500 milioane de euro obtinut de Lufthansa de la guvernul austriac, solicitat de compania germana pentru reducerea datoriilor Austrian Airlines.

Decizia este conditionata de punerea in practica a mai multor masuri de catre Lufthansa pentru a inlatura temerile executivului comunitar legate de conditiile concurentiale pe piata transporturilor aeriene.

Lufthansa va achizitiona, in prima faza, 41,56% din pachetul de actiuni al AUA, urmând ca ulterior compania germana sa cumpere si restul de actiuni.

Ancheta detaliata, lansata de Comisie la 1 iulie 2009, arata ca tranzactia in varianta sa de notificare initiala ar putea duce la o afectarea cadrului concurential pe o serie de rute aeriene.

Investigatia a permis CE sa reduca numarul rutelor aeriene pe care tranzactia ar fi putut duce la preturi mai mari si la scaderea posibilitatilor de alegere ale consumatorilor europene, la rutele Viena – Frankfurt, Viena – Munchen, Viena – Stuttgart, Viena – Koln si Viena – Bruxelles.

Ulterior, compania germana Lufthansa a prezentat angajamente ferme care au dus la eliminarea tuturor posibilelor temeri privind afectarea conditiilor de concurenta pe cele cinci rute mentionate.

Lufthansa este cel mai mare transportator aerian german, având centre de operare pe aeroporturile din Frankfurt si Munchen. Compania detine controlul si asupra companiilor Swiss, Air Dolomiti, Eurowings si Germanwings.

Recent, Lufthansa a achizitionat British Midland si Brussels Airlines, in timp ce Austrian Airlines, cea mai mare companie austriaca de transport aerian, detine si societatile Lauda Air si Tyrolean Airways.
Atât Lufthansa, cât si Austrian Airlines sunt membre ale Star Alliance.

CE a ajuns la concluzia ca pretul ce va fi platit de catre Lufthansa pentru achizitionarea AUA implica ajutoare de stat, dar acestea sunt in perfecta conformitate cu cadrul normativ comunitar privind ajutorarea si restructurarea firmelor aflate in dificultate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.