Magiunul natural de prune Topoloveni, listat în baza de date a CE

Dosarul depus la Comisia Europeana (CE) de S.C. Sonimpex SRL pentru obtinerea indicatiei geografice protejate pentru magiunul natural de prune Topoloveni a fost listat miercuri, 2 septembrie 2009, in baza de date a denumirilor si inregistrarilor (DOOR), fiind postat pe site-ul oficial al CE.

Potrivit datelor furnizate de S.C. Somimpex SRL, dosarul va fi verificat in câteva luni, urmând apoi o perioada de opozitie pentru toti cei legitim interesati, iar in final acest produs sa fie inregistrat si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene ca IPG (Indicatie geografica protejata).

Magiunul natural de prune Topoloveni, fabricat dupa o reteta traditionala, va deveni, astfel, primul produs românesc care va avea indicatie geografica protejata, ceea ce inseamna ca niciun alt fabricant din lume nu va avea voie sa fabrice sub aceasta denumire.

“Mai mult, este o garantie a calitatii produsului, a traditionalitatii acestuia, reteta fiind folosita de peste 100 de ani.

Pentru obtinerea denumirii protejate la nivel national au fost realizate o serie de verificari, in urma carora s-a certificat faptul ca magiunul natural de prune Topoloveni are o calitate superioara, atât din punct de vedere nutritional, cât si in ceea ce priveste respectarea normelor de siguranta a alimentelor”, se arata in comunicatul citat.

Analizele efectuate de LAREX România (Centrul National Pentru Încercarea si Expertizarea Produselor) si de Institutul de Cercetari Alimentare certifica faptul ca magiunul natural de prune Topoloveni este atât un aliment functional – are capacitati antioxidante foarte mari, iar prunele isi pastreaza calitatile nutritive, datorita procesului de fabricatie unic – pentru toate categoriile de vârsta si indiferent de activitatea desfasurata, cât si un ,,medicament” natural folosit in alimentatia persoanelor cu diferite afectiuni (diabet, boli nervoase).

De asemenea, magiunul natural de prune Topoloveni este indicat in dieta diabeticilor, având un indice glicemic foarte scazut, fiind singurul produs de acest tip de pe piata.

Reprezentantii companiei precizeaza ca in demersul lor au fost sprijiniti si de Oficiul National al Produselor Traditionale si Ecologice Românesti si al Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale prin compartimentul de resort, care a transmis dosarul la Bruxelles, fiind depus in data de 4 martie 2009 la CE in vederea obtinerii indicatiei geografice protejate, la nivel comunitar.

Magiunul natural de prune de Topoloveni este fabricat dupa o reteta traditionala de peste 100 de ani.
Fabrica de prelucrare legume-fructe de la Topoloveni a fost achizitionata de societatea Sonimpex Serv Com in anul 2001. În 2004, s-a obtinut inscrierea magiunului natural de prune ca produs traditional românesc.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.