Marea Britanie, Germania şi Franţa cer o poziţie comună a UE în privinţa limitării bonusurilor acordate bancherilor

Marea Britanie, Germania si Franta au solicitat joi (3 septembrie 2009) Uniunii Europene sa prezinte o pozitie comuna la viitorul summit G20 pentru a face presiuni in vederea unei reglementari mai stricte a sectorului financiar, transmite AP.

Într-o scrisoare comuna adresata presedintiei suedeze de catre premierul britanic Gordon Brown, cancelarul german Angela Merkel si presedintele Frantei Nicolas Sarkozy, se arata ca reglementarile se vor dovedi cruciale in prevenirea altei crize financiare.

“Un mesaj puternic, coordonať, din partea celor 27 state membre ale UE reprezinta “o preconditie decisiva” pentru succesul summitului G20, ce va avea loc in Pittsburgh, SUA, intre 24 si 25 septembrie.

În prezent, Suedia este tara care detine presedintia Uniunii Europene pâna la 31 decembrie 2009.
Ministrii de Finante din Uniune au fost de acord, miercuri, sa convinga G20 (Grupul principalelor state industrializate si emergente) sa se alature Europei in restrictionarea imenselor bonusuri acordate bancherilor.

Natiunile europene sunt “ferm convinse de necesitatea schimbarii regulilor. Firmele financiare care au contribuit semnificativ la situatia in care ne aflam ar trebui, de asemenea, sa ia masuri exceptionale. Vrem sa limitam riscurile, si asta vom explica americanilor”, a declarat ministrul francez de Finante, Christine Lagarde, dupa reuniunea ministrilor de Finante din Uniune.

Anders Borg, ministrul suedez de Finante, le-a declarat reporterilor ca politic ienii “trebuie sa transmita un mesaj clar privind vechea cultura a bonusurilor care trebuie sa se incheie. Bancherii se distreaza de parca am fi in 1999, dar de fapt suntem in 2009”.

El a explicat ca Europa nu va fi incântata de restrictionarea reglementarilor si doreste sa vada Statele Unite luând masuri de limitare a bonusurilor.

Lumea are nevoie “de o implementare stricta si uniforma a reglementarilor” realizate de experti financiari internationali, se arata intr-un document obtinut de Associated Press, in care se prezinta pozitia UE la viitoarea reuniune G20 din SUA.

Presedintele grupului ministrilor de Finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, si-a exprimat sprijinul fata de propunerea autoritatilor franceze vizând o limitare internationala a bonusurilor bancare, propunere ce ar urma sa fie prezentata la urmatorul summit al G20.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si-a anuntat saptamâna trecuta intentia de a cere partenerilor din G20 o limitare a bonusurilor bancherilor la nivel international, dupa ce a obtinut din partea bancilor franceze un angajament vizând acordarea de bonusuri doar in functie de performantele traderilor.

Cu toate acestea, numerosi directori de banci din Franta estimeaza ca o astfel de masura de plafonare a bonusurilor, limitata la nivel national, ar fi ineficace daca nu ar fi urmata si de alte mari state industrializate.

Propunerea lui Sarkozy beneficiaza, deja, de sprijinul Germaniei, insa Marea Britanie, care gazduieste City-ul londonez, cea mai importanta piata financiara din Europa, si SUA sunt mai rezervate.

Bancile franceze au acceptat sa introduca un sistem de bonusuri conform caruia bancile ar putea “recupera” prime le angajatilor daca performantele acestora nu sunt concludente in anii urmatori.

Comisarul European pentru Afaceri Economie si Monetare, Joaquin Almunia, a apreciat ca astfel de masuri sunt in conformitate cu recomandarile facute de catre Comisia Europeana in luna aprilie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.