Ministerul Mediului: Dintre cele 78 de depozite municipale de deşeuri, 16 încă funcţionează

De la momentul depasirii termenului privind inchiderea mai multor depozite municipale de deseuri, 16 iulie 2009, dintre cele 78 de centre neconforme existente si¬au sistat activitatea un numar de 62, releva cele mai noi date furnizate de Ministerul Mediului.

Potrivit aceluiasi bilant, restul de 16 depozite municipale neconforme inca se afla in operare.

Pentru spatiile din zona rurala, cu termen de sistare 16 august 2009, ministerul condus de Nicolae Nemirschi nu detine informatii la zi, intrucât in prezent se afla in derulare un control comun al Comisariatelor Judetene ale Garzii Nationale de Mediu (GNM), Agentiilor Judetene de Protectia Mediului si Consiliilor Judetene.

Dupa incheierea verificarilor, Ministerul Mediului va da public itatii un raport final in cea de-a doua parte a lunii septembrie.

La data de 24 august a.c, premierul Emil Boc le-a solicitat ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, si Comisarului Sef al Garzii Nationale de Mediu (GNM), Silvian Ionescu, o situatie detaliata, saptamânala, a stadiului in care se afla gestionarea deseurilor si a gropilor ecologice din mediul rural si urban.

La jumatatea lunii august, Nicolae Nemisrchi declara ca forul european va transmite României un raspuns cu privire la inchiderea gropilor de gunoi neecologice cel mai probabil in luna septembrie, si ca eventualele amenzi ce ar putea fi impuse ar urma sa fie platite dupa aproape 2 ani.

La rândul sau, Comisarul general al GNM, Silvian Ionescu, a afirmat ca România nu poate negocia termenul-limita de 16 iulie 2009 stabilit pentru inchiderea depozitelor neconforme de deseuri, data de la care CE se poate autosesiza in privinta declansarii procedurii de infringement asupra României.

Potrivit lui Ionescu, procedura efectiva ar putea fi declansata abia din aprilie 2010.
Colectarea, reciclarea si tratarea deseurilor reprezinta o prioritate si se regaseste in angajamentele asumate de România fata de Uniunea Europeana, iar actul normativ care reglementeaza modul in care românii sunt obligati sa sorteze deseurile este Legea 27/2007.

Potrivit unei statistici intocmite de Biroul de Statistica al Comunitatii Europene, Eurostat, in martie 2009 un român a ajuns sa produca circa 379 de kilograme de deseuri domestice, iar gunoiul a fost aproape in intregime depozitat, doar 1% din intreaga cantitate fiind reciclata, ceea ce plaseaza România pe ultime le locuri din zona Uniunii. Statele membre cu cele mai mari procente de deseuri colectate in gropi de gunoi au fost Bulgaria (100%), România (99%), Lituania (96%), Malta (93%) si Polonia (90%).

Data pâna la care România trebuia sa inchida gropile de gunoi neecologice era 16 iulie 2009.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Mediului, in luna iulie, in România, erau in operare 165 de depozite municipale neconforme si doar 26 conforme, in zona urbana.

Totodata, din totalul depozitelor neconforme, mai putin de jumatate (64) urmau sa fie inchise la 16 iulie, in timp ce restul de 101 isi vor sista activitatea etapizat, pâna in 16 iulie 2017.

La inceputul anului 2009, GNM a inventariat, in zona rurala, 5.764 de spatii de depozitare, si numai o mica parte vor fi reabilitate prin inchidere sau prin salubrizarea zonei.

GNM a anuntat ca, la 1 iulie 2009, existau 2.297 de depozite neconforme pentru deseuri, si ca dupa data-limita va inventaria depozitele neconforme, autoritatile locale care nu s-au aliniat cerintelor UE urmând a fi sanctionate cu amenzi ce pot ajunge pâna la 100.000 de lei.

În privinta penalizarilor pe care România le-ar putea primi din partea CE, acestea ar putea ajunge la un cuantum de 200.000 euro pe zi, suma care, potrivit ministrului mediului, Nicolae Nemirschi, va fi transferata autoritatilor locale care nu si-au indeplinit obligatiile.

Sanctiunile europene se decid in urma unui proces in care statul român si CE se judeca la Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg, precedat de o serie de avertismente si ultimatumuri de conformare din partea UE.

România poate sa acceseze, in perioada 2007-2013, potrivit Programului Operational Sectorial de Mediu, fonduri europene in valoare de 1,1 miliarde euro pentru realizarea de depozite ecologice. Pâna in prezent, CE a aprobat României un singur proiect privind managementul deseurilor pentru Bistrita-Nasaud, in valoare de 36 milioane euro, fara TVA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.