OECD estimează că SUA şi Europa vor ieşi din recesiune în trimestrul 3 din 2009

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a informat joi (3 septembrie 2009) ca economia globala va iesi mai rapid decât se preconiza din cea mai grava recesiune de dupa cel de al II-lea razboi mondial, fiind posibil ca SUA si zona euro sa iasa din recesiune inca din trimestrul 3 al acestui an, informeaza AFP.

În raportul sau economic interimar, Organizatia cu sediul la Paris sustine ca imbunatatirea pietelor imobiliare din SUA si Marea Britanie, revenirea pietelor bursiere si scaderea costului finantarii se numar printre factorii care sugereaza ca relansarea economica va fi mai rapida decât preconiza anterior.

“Date fiind aceste stiri economice pozitive si pe baza indicatorilor ce urmeaza a fi publicati, prognozele pe termen scurt ale OECD indica spre o relansare mai rapida decât se preconiza in urma cu câteva luni”, a anuntat OECD.

“Ca o consecinta a imbunatatirii situatiei, “ritmul fara precedent de deteriorare a conditiilor de pe piata muncii inregistrat in ultimul an ar trebui sa se diminueze”, se mai arata in raportul OECD.

Chiar si asa Organizatia avertizeaza ca relansare economica este posibil sa fie una modesta pentru o anumita perioada, ceea ce inseamna ca politicile de stimulare vor trebui mentinute pe termen scurt.

În plus, ratele dobânzilor, care in prezent se afla la un nivel istoric de scazut, nu ar trebui sa revina la un nivel normal decât in cursul lui 2010 si, in unele cazuri chiar dupa.
În luna iunie, OECD sustinea ca ratele dobânzilor ar trebui pastrate nemodificate pe intreg parcursul anului 2010.

Ultimele prognoze OECD arata ca cresterea economiei SUA si a zonei euro ar urma sa revina in teritoriul pozitiv in cursul celui de al treilea trimestru al acestui an, urmând sa inregistreze o crestere a PIB in ritm anual de 1,6% in cazul SUA si una de 0,3% in cazul zonei euro.

Pe ansamblul anului 2009, OECD continua sa se astepte la o contractie a economiei SUA de 2,8% in timp ce in cazul zonei euro se astepata la o contractie de 3,9%, in conditiile in care anterior miza pe o contractie de 4,8%.

În cazul economiei japoneze, OECD mizeaza in prezent pe o contractie de 5,6% in 2009, in loc de o contractie de 6,8% cât preconiza in urma cu 3 luni.

Singura mare economie mondiala pentru care prognoze le OECD au in vedere o contractie mai grava decât se preconiza anterior este Marea Britanie.
În prezent OECD estimeaza ca PIB-ul Marii Britanii va scadea cu 4,7% in acest an, in conditiile in care anterior miza pe o contractie de 4,3%.

În plus, Marea Britanie este una din cele trei mari economii industrializate (alaturi de Italia si Canada) care ar urma sa ramâna in recesiune in trimestrul al treilea al acestui an.
Organizatia nu se asteapta ca Marea Britanie sa inregistreze un trimestru de crestere economica pozitiva in acest an.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.