Petrom: Cotaţiile petrolului se vor menţine la 65-75 dolari în ultima parte a anului 2009

Cotatiile barilului de petrol se vor mentine in ultima parte a anului in palierul 65-75 de dolari, estimeaza directorul general (CEO) al companiei Petrom, Mariana Gheorghe, care a deschis joi (3 septembrie 2009) sesiunea de tranzactionare la BVB.

“Acest nivel se dovedeste ca reflecta datele fundamentale – cererea si oferta, dar pot aparea si speculatii”, a spus reprezentanta companiei Petrom.

Ea a mentionat ca instrumentele de acoperire a riscului (instrumente de hedging) au fost in primul semestru unul din raspunsurile companiei Petrom la situatia de criza si ca aceste produse financiare vor fi utilizate si in a doua jumatate a anului in curs, dar eficienta lor va depinde de evolutia cotatiilor petrolului.

În prima parte din 2009, Petrom, cea mai mare companie din România dupa valoarea de piata, a utilizat, intr-o strategie integrata cu compania-mama OMV, instrumentele de acoperire a riscului pentru a face fata ieftinirii petrolului si scaderii cererii de petrol si gaze.

Câstigul financiar i-a permis companiei Petrom sa il intreaca, dupa primele sase luni ale anului, pe proprietarul sau austriac, grupul OMV, care a avut un profit de 185 milioane de euro.

Compania româneasca a câstigat datorita hedgingului, deoarece 45% din productie este asigurata pentru un pret pe baril intre 65 si 80 de dolari, iar pretul petrolului a fost mai jos de atât.

Profitul financiar al Petrom a crescut in primul semestru pâna la 550 milioane de lei. Petrom a inregistrat un profit net de 923 milioane lei in primul semestru al anului 2009, in scadere cu 45% fata de profitul net inregistrat in aceeasi perioada a anului 2008.

Profitul net din cel de-al doilea trimestru al acestui an al Petrom a fost de 417 milioane lei, in scadere cu 39% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.