Petrom: Între producătorii interni şi cei externi de gaze naturale există încă discriminare

Între producatorii interni si cei externi de gaze naturale exista inca discriminare, prin “scurgerea” imperativa de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energetic a unor preturi de furnizare a productiei interne, a declarat joi (3 septembrie 2009) directorul general al companiei Petrom, Mariana Gheorghe, la un seminar pe probleme energetice.

“Exista inca discriminare intre producatorii interni si cei externi, prin sugerarea destul de imperativa de catre ANRE a unor preturi de furnizare a productiei interne.

Exista un pret reglementat, insa fara o foaie de parcurs care sa duca la eliminarea acestuia. Nu suntem inca conectati la piata europeana de gaz, iar in cazul unei crize internationale trebuie sa ne descurcam singuri.

Categoriile de consumatori vulnerabili care au cu adevarat nevoie de ajutor din partea statului nu sunt inca foarte bine definite.

Mentinem preturi reglementate fara a defini clar ce inseamna serviciu de obligatie publica. Este evident ca o serie de decizii trebuie luate in domeniul gazelor naturale”, a afirmat Mariana Gheorghe.

Oficialul Petrom a amintit de Foaia de Parcurs a României in domeniul energetic 2003 -2015, asumata de România in negocierile de aderare la UE.

“Se mentiona acolo de convergenta preturilor gazelor din import cu cele din productia interna, se vorbea de faptul ca metoda cosului de gaze este tranzitorie, se vorbea de nevoia atragerii pe piata de productie si furnizare a unor noi jucatori, se vorbea de faptul ca la un moment dat va trebui sa se renunte la preturile reglementare, se vorbea de nevoia crearii unui operator pentru gaz dupa modelul OPCOM”, a precizat Mariana Gheorghe.

În ceea ce priveste domeniul energiei electrice, reprezentantul Petrom a mentionat ca pot fi aduse imbunatatiri in privinta transparentei pietei si a modului de stabilire a pretului reglementat.

Referitor la noua strategie energetica nationala, odicialul Petrom a afirmat ca sistemul energetic va include unitati de producere foarte mari cu flexibilitate redusa, precum grupurile nucleare, dar si parcuri eoliene cu pondere semnificativa in mixul de producere, a caror productie este greu de estimat chiar pe intervale scurte de timp.

“În aceste conditii rolul instalatiilor de producere a energiei electrice cu pornire rapida este esential.

Turbinele cu gaz vor fi elemente importante in sistemul de producere national, insa exploatarea lor in conditiile cerute de dispecerul national de energie electrice nu se va putea face eficient fara existenta unei piete functionale a gazelor naturale.

Din acest motiv, introduc erea unei platforme centralizate de tranzactionare a gazelor naturale dupa mode lul celei operate de OPCOM si armonizarea orarului de tranzactionare ale celor doua piete este absolut necesara”, a declarat Mariana Gheorghe.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.