Petrom: Listarea la BVB a contat pentru investitori şi bănci

Listarea companiei Petrom la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a contat in aprecierea investitorilor si a bancilor, a declarat joi (3 septembrie 2009) directorul general (CEO) al companiei Petrom, Mariana Gheorghe, la deschiderea sesiunii de tranzactionare la BVB.

Ea a precizat ca, incepând din octombrie 2008, chiar in conditii de criza, Petrom a contractat cu succes de pietele financiare circa 1 miliard de euro, ceea ce dovedeste increderea in companie.

“Pâna anul trecut, compania s-a bucurat de o situatie financiara care i-a permis sa isi finanteze investitiile din surse proprii”, a spus Mariana Gheorghe.

Potrivit directorului general al Petrom, listarea la bursa, in urma cu 8 ani, a adus ca avantaj, in primul rând, disciplina in ceea ce priveste guvernanta corporativa, ceea ce a condus la standarde ridicate de transparenta si o dezvoltare a companiei pe principii moderne, care atrag invetitorii.

Mariana Gheorghe a mentionat ca in 2009 se implinesc nu numai 8 ani de la listarea la BVB ci si 5 ani de la privatizarea cu OMV, perioada in care au fost realizate investitii de 4,5 miliarde de euro in modernizarea echipamentelor si tehnologii noi, precum si in cresterea gradului de conformare cu prevederile legale.

“Nu ne vom opri aici, ne gândim la o dezvoltarea durabila a companiei, cu o orientare si catre alte domenii din sectorul energetic – producerea de energie electrica (centrala de la Brazi), energii alternative”, a mai spus oficialul Petrom.

Petrom este cea mai mare companie din România dupa valoarea de piata si a inregistrat un profit net de 923 milioane lei in primul semestru al anului 2009, in scadere cu 45% fata de profitul net inregistrat in aceeasi perioada a anului 2008.

Profitul net din cel de-al doilea trimestru al acestui an al Petrom a fost de 417 milioane lei, in scadere cu 39% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.