EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Petrom: Trecerea ANRE în subordinea Parlamentului ar asigura independenţa în procesul decizional

O solutie pentru infiintarea unei autoritati de reglementare independenta in procesul decizional de reglementare a pietei ar putea fi trecerea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei din subordinea Guvernului in subordinea Parlamentului, a declarat joi (3 septembrie 2009) directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, la un seminar pe probleme energetice.

“Un element de noutate adus de noul pachet de liberalizare este intarirea independentei autoritatilor nationale de reglementare.

Unii cred ca Autoritatea de Reglementare are un nivel de independenta decizionala in crestere si ca deciziile acesteia tin cont numai de principiile pietei pe care trebuie s-o reglementeze.

Exista insa si pareri contrare, care considera ca autoritatea este tot mai putin independenta, iar deciziile acesteia au mai degraba de a face cu factorul politic si dezbaterea pub ica si electorala, decât cu principiile pietei.

Cred insa in nevoia unei Autoritati de Reglementare cu mare independenta in procesul decizional de reglementare a pietei, iar din aceasta perspectiva o solutie ar putea fi daca Autoritatea de Reglementare, ar trece din subordinea Guvernului in subordinea unei alte institutii – Parlamentul României, de exemplu”, a declarat Mariana Gheorghe.

De asemenea, pachetul de liberalizare a pietei energetice din România prevede infiintarea unei Agentii Europene a Autoritatilor de Reglementare in Domeniul Energetic. “Înfiintarea acestei institutii europene este un pas inainte catre crearea unei institutii de reglementare unice europene”, a mentionat oficialul Petrom.

În ceea ce priveste principiul proprietatii in domeniul transportului de nergie electrica si gaze naturale de productie – distributie, directorul general al Petrom a declarat:

“Probabil doua societati vor trece din subordinea unui minister in subordinea altui minister, in asa fel incât sa se creeze o separare decizionala mai clara intre transportul de energie electrica si gaz natural, pe de o parte, si productia si distributia pe de alta parte.

Acest lucru ce mi se pare usor de realizat de România in comparatie cu situatiile mult mai delicate ce trebuie solutionate in alte state membre – reorganizari, vânzari de active”, a spus Mariana Gheorghe.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata