Prejudiciu de peste 120.000 lei, cauzat de o firmă-fantomă din Arad

O firma-fantoma a reusit sa creeze bugetului de stat un prejudiciu de peste 120.000 de lei, in urma unor operatiuni ilegale de import.

Dupa cum a declarat joi (3 septembrie 2009) directorul coordonator adjunct al Garzii Financiare Arad, Marius Baltaretu, in urma unei actiuni de control efectuate la firma aradeana Contractprod SRL Arad, comisarii GF au constatat ca aceasta firma a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de 121.170 lei, aferent activitatii desfasurate in perioada aprilie – mai 2009, prejudiciu constând in impozit pe profit si taxa pe valoarea adaugata sustrase de la plata.

Potrivit sursei citate, actiunea de control a fost initiata intrucât SC Contractprod SRL Arad a efectuat in perioada aprilie-mai mai multe achizitii intracomunitare de legume de la diversi furnizori, cantitatea totala fiind estimata de comisarii GF la 346.200 kg.

Din documentele existente la Oficiul Registrului Comertului de pe lânga Tribunalul Arad, reiesea ca sediul social al firmei Contractprod se afla in comuna aradeana Seitin, insa, in urma extinderii verificarilor, cu sprijinul autoritatilor locale, s-a constatat ca la adresa respectiva era doar un loc viran.

Încercând sa ia legatura cu administratorul firmei in cauza, comisarii GF au constatat ca acesta se mutase de la domiciliul declarat, in localitatea Covasânt, judetul Arad, inca din anul 2003, unde a si fost gasit de altfel.

Fiindu-i solicitata evidenta contabila a firmei, administratorul Ioan Ioo, devenit intre timp asociat unic, nu a putut-o prezenta, sustinând ca nu stia unde se afla aceasta.

În conditiile in care organele de control nu au avut la dispozitie evidenta contabila, tehnic operativa si nici documentele justificative aferente activitatii desfasurate de societate, s-a solicitat sprijinul Compartimentului Schimb International de Informatii din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice ale Judetului Arad – Activitatea de Inspectie Fiscala, pentru furnizarea de date privind achizitiile intracomunitare efectuate de aceasta societate.

“În urma analizarii datelor cuprinse in fisa sintetica editata de compartimentul de specialitate al Administratiei Finantelor Publice Arad, s-a estimat ca firma Contractpro SRL a cauzat bugetului de stat, aferent activitatii desfasurate de aceasta firma in perioada aprilie-mai 2009, un prejudiciu de 121.170 lei, constând in impozit pe profit si taxa pe valoarea adaugata sustrase de la plata, baza de calcul luata in cons iderare fiind estimata pe baza cantitatilor inscrise in documentele de transport scanate in punctele de trecere a frontierei”, a precizat Marius Baltaretu.

El a spus ca actul de control a fost transmis DGFPJ – Activitatea de Inspectie Fiscala, in vederea stabilirii obligatiilor fiscale in intregime.

Totodata, cazul a fost inaintat organelor de cercetare penala in vederea stabilirii existentei sau inexistentei e lementelor constitutive ale infractiunilor de evaziune fiscala, prevazute la art. 9 din Legea 241/2005 si de fals intelectual, prevazute la art. 43 din Legea 82/1991, a adaugat directorul coordonator adjunct al Garzii Financiare Arad.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.