Sibiul va lua un împrumut de 10 milioane euro de la BERD, in 2010

Municipalitatea sibiana va imprumuta, la inceputul anului 2010, 10 milioane de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), pentru ca in acest an BERD nu mai are capacitatea de a finanta si acest credit, din cauza prea multor credite acordate in 2009, un an puternic afectat de criza economica, a anuntat joi (3 septembrie 2009) intr-o conferinta de presa, primarul Klaus Johannis.

“Eu mi-as fi dorit sa luam acest credit in acest an, dar nu cred ca este posibil fiindca BERD a dat considerabil mai multe credite in 2009 decât in 2008. Dar la inceputul lui 2010, daca obtinem aprobarile necesare de la Ministerul Finantelor, atunci am putea lua acest credit.

Vom lua tot 10 milioane de euro, desi nevoile ar fi mai mari, dar capacitatea noastra de rambursare se incadreaza in acesti bani “, a precizat Johannis.

Municipalitatea negociaza cu reprezentantii BERD un imprumut de 10 milioane de euro, bani pe care primarul Klaus Iohannis vrea sa ii investeasca in lucrari de infrastructura in municipiul Sibiu.

În prezent, primaria din Sibiu are contractate alte 5 credite, din care trei de la BERD si doua de la Dexia Kommunal Credit.

Municipalitatea a luat un credit in valoare de 15 milioane de euro de la BERD contractat in anul 2005 pentru reabilitarea strazilor, pietelor si a iluminatului public in centrul istoric, un credit in valoare de 10 milioane de euro de la BERD contractat in 2006 pentru reabilitarea unor strazi din cartierele sibiene si unul in valoare de 10.500.000 lei de la BRD contractat in anul 2006 pentru construire locuinte.

De la Dexia Kommunal Credit, primaria a luat un credit in valoare de 70 milioane de lei, contractat in anul 2007, pentru modernizarea Aeroportului International Sibiu si unul de 20 de milioane de lei, contractat in anul 2008, tot pentru modernizarea Aeroportului International Sibiu.

Cele mai mari imprumuturi ale primariei au inceput in 2006 la Sibiu, când au inceput pregatirile pentru a deveni Capitala Culturala a Europei in 2007.

Autoritatea municipala trebuia sa initieze lucrari ample de renovare, inclusiv restaurarea fatadelor vechilor cladiri, inclusiv cele din Piata Garii, principala poarta de intrare a orasului, unde turistii isi fac o prima impresie despre Sibiu.

Printre alte lucrari edilitare, era nevoie de refacerea canalizarii pe aproximativ 36 dintre strazile orasului. Toate acestea constituiau o cheltuiala prea mare, pe care municipalitatea nu putea sa o finanteze de una singura.

Împrumutul BERD a ajutat Sibiul sa achizitioneze 30 de autobuze, sa inlocuiasca 60% din parcul auto si sa imbunatateasca conditiile de transport pentru localnici si pentru afluxul de vizitatori asteptat in 2007.

Pe lânga aceasta, au fost atrase fonduri in valoare de 425.000 euro de la guvernele Austriei si Statelor Unite. Aceste fonduri au fost utilizate pentru sprijinirea municipalitatii in organizarea licitatiilor pentru acoperirea costului angajarii de consultanti care sa supervizeze lucrarile de reabilitare a orasului si de transformare in societate pe actiuni a companiei de transport public din Sibiu.

Un imprumut BERD anterior, garantat de municipalitatea Sibiu, a contribuit la reabilitarea sistemului de canalizare pentru peste 170.000 de locuitori din municipiu.
Acest imprumut a fost completat de un fond nerambursabil in valoare de 25,6 milioane euro, acordat in cadrul programului ISPA al Uniunii Europene.

Finantarea mixta a contribuit la extinderea si reabilitarea retelei de canalizare, reabilitarea statiei de tratare a apei potabile, precum si la contorizarea si monitorizarea retelei de distributie a apei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.