Şomajul în Franta, la cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani

Rata somajului in Franta a urcat, in trimestrul doi din 2009, la cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani, din cauza crizei companiile efectuând concedieri masive pentru a reduce costurile, transmite Bloomberg.

Astfel rata somajului a crescut la 9,5%, de la 8,9% in primul trimestru, a anuntat joi (3 septembrie 2009) Institutul National de Statistica (Insee). Excluzând teritoriile franceze de peste Ocean, rata somajului a urcat la 9,1%, de la 8,5% in primele trei luni din acest an.

În timp ce Franta a iesit in trimestrul doi din cea mai lunga recesiune, Produsul Intern Brut inregistrând o crestere de 0,3%, economistii se asteapta la noi concedieri.

Citeste si:  Aşa-zisa "planetă de diamant" ar putea avea o natură mai puţin preţioasă

“Admitând ca momentul de cotitura al economiei a venit in trimestrul doi, aceasta va implica faptul ca somajul va atinge un nivel record cel mai devreme la inceputul lui 2010.

Deciziile in legatura cu locurile de munca sunt foarte dificile, este ultimul lucru care poate fi ajustať , a declarat Laurent Bilke, economist la Nomura International in Londra.

Aproximativ 700.000 de locuri de munca vor fi eliminate in 2009, a estimat, in august, Insee. Pâna in acest moment, au fost concediati 420.900 de angajati, conform datelor oficiale.

Citeste si:  Statutul Rusiei de principal mediator şi garant în conflictul transnistrean se depreciază treptat

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) estimeaza ca rata somajului va urca la 11,2% in 2010, de la 9,7% in acest an, si de la 7,4% in 2008, in timp ce economia Frantei se va contracta, anul acesta, cu 3% si va creste cu doar 0,2% in 2010.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close