Spania se aşteaptă la o scădere a numărului de turişti străini în 2009

Numarul de turisti straini care vor vizita Spania in acest an ar putea inregistra un declin de 10%, din cauza crizei economice care afecteaza puterea de cumparare, a anuntat Joan Mesquida, secretar de stat pentru turism, transmite AFP.

“Estimam in acest an o scadere a turismului international de 10%. În primele sapte luni ale anului, turismul international s-a diminuat cu 10%. Au sosit in Spania aproximativ 30 de milioane de turisti straini”, a declarat oficialul spaniol intr-un interviu acordat postului national de radio.

Totusi, Mesquida a adaugat ca turismul intern nu a fost foarte afectat de criza, chiar daca economia Spaniei este in recesiune de la sfârsitul lui 2008.

Turismul este o activitate vitala in Spania, generând 11% din Produsul Intern Brut si oferind locuri de munca pentru aproximativ doua milioane de persoane, conform datelor guvernamentale.

Scaderea se datoreaza in primul rând reducerii semnificative a numarului de vizitatori britanici, care formeaza cea mai mare parte a turistilor straini din Spania. Declinul a aparut ca urmare a deprecierii lirei britanice si a recesiunii care afecteaza Marea Britanie.

Numarul turistilor straini sositi in Spania in primul semestru al acestui an a fost de 23,6 milioane, cu 11,4% mai putin decât in perioada similara a anului trecut.

Spania a pierdut, recent, locul doi in clasamentul celor mai vizitate tari din lume, in favoarea Statelor Unite, in timp de Franta si-a pastrat primul loc, conform Organizatiei Mondiale a Turismului.

Guvernul de la Madrid a deblocat un miliard de euro pentru turism, sector vital pentru economia tarii.

Unul dintre obiective este atragerea unui numar mai mare de turisti din tarile emergente, cum ar fi Rusia si China, si favorizarea unui turism rural si cultural pentru a compensa scaderea numarului de vizitatori in cautarea “plajei si a soarelui”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.