Spitalul „Elena Doamna” din Iaşi, dus spre faliment de nepăsare şi birocraţie

Spitalul „Elena Doamna” se apropie cu paşi repezi de faliment. Unitatea mai are materiale sanitare şi medicamente numai pentru o săptămînă, după care va fi nevoită să-şi închidă porţile.  Toate acestea se întîmplă pentru că, din primăvară, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări Sociale de Sănătate şi ai Ministerului Sănătăţii nu au reuşit să modifice tariful pe caz rezolvat, de la 840 la 1.222 de lei.

Necazurile unităţii au început în 2007, cînd din cauza unei manevre medicale interpretate greşit de reprezentanţii Şcolii Naţionale de Sănătate Publică, a crescut indicele de complexitate.

La acea vreme s-a confundat o simplă desfundare a nasului la bebeluşi cu o manevră chirurgicală extrem de complexă, care este cotată foarte bine şi care ridică indicele de complexitate. Spitalul a încheiat contract cu CJASS în 2008 cu un indice de complexitate de 1,1 şi un tarif de caz ponderat de 840 de lei. În 2009, s-a făcut un raport pe ultimii doi ani, iar unitatea s-a ales cu un indice de complexitate de 0,6 şi cu un tarif pe caz ponderat tot de 840 de lei, cel mai mic din ţară. Din aprilie, de cînd am preluat funcţia de manager, am făcut demersuri pentru corectarea acestei greşeli. În urma demersurilor noastre, reprezentanţii MS şi CNAS trebuia să dea un ordin comun, unde să se specifice că pentru ICM de 0,6, tariful pe caz ponderat este de 1.222 de lei. De cîteva luni, aşteptăm ca acest ordin să fie semnat de primul ministru şi publicat în Monitorul Oficial, însă acest lucru nu se mai întîmplă„, ne-a spus dr. Maricica Păvăleanu, managerul spitalului.

Citeste si:  Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii pentru programul privind bolile rare

Cu un buget cu 32 la sută mai mic, unitatea a reuşit să supravieţuiască pînă acum cu economii la sînge. Pentru a putea acorda salariile, spitalul a acumulat datorii la furnizori de 1,3 milioane de lei. Iar situaţia se înrăutăţeşte pe zi ce trece.

De la Bucureşti însă, altfel se văd lucrurile: şefii CNASS sînt convinşi că situaţia este rezolvată, numai că… procedurile de modificare a tarifului sînt mai laborioase.

Vorbim despre o unitate în care anual se nasc 1.600 de bebeluşi, aşa că guvernanţii ar trebui să uite de birocraţie.
Viitorul acestei unităţi depinde de cîteva semnături, dar aleşilor nu le pasă. Într-o ţară care se vrea europeană, asistenţa medicală într-un spital de acest profil ar trebui să fie prioritară. La noi însă, nepăsarea ucide şi spitale.

Citeste si:  Mariana Câmpeanu - propusă de premierul desemnat pentru portofoliul Muncii - biografie

Sursa: Evenimentul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close