Taxele pentru gazele naturale ruseşti care tranzitează Ucraina vor fi majorare cu 65-70%, în 2010

Premierul Ucrainei, Iulia Timosenko, a declarat joi (3 septembrie 2009) ca in 2010 vor fi majorate taxele pentru gazele naturale rusesti care tranziteaza Ucraina cu pâna la 70%, in functie de pretul petrolului, transmite RIA Novosti.

“Aceasta problema a fost discutata in timpul unei intâlniri cu premierul rus Vladimir Putin, in Polonia”, a anuntat Biroul de Presa al premierului ucrainean.

Naftogaz, compania nationala de gaze naturale a Ucrainei, a anuntat, miercuri, ca se asteapta ca taxele pentru tranzitul gazelor naturale rusesti sa creasca cu 57-60% din 2010.

La 1 septembrie, Timosenko si Putin s-au intâlnit in Polonia, cei doi declarând ca nu s-a inregistrat nicio problema in furnizarile de gaze naturale rusesti in primele opt luni ale anului.

De asemenea, premierul Ucrainei a afirmat ca, in 2010, tara sa va achizitiona din Rusia o cantitate mai mica de gaze naturale decât cea cumparata in acest an.

“Am convenit ca, din cauza crizei, Ucraina va consuma mai putin gaz, atât in 2009, cât si in 2010. Ucraina a consumat 33 de miliarde de metri cubi in 2009, iar anul urmator va fi nevoie de 27-33 de miliarde, in functie de cum va evolua situatia.

Nu va exista nicio sanctiune financiara, asta este exclus”, a afirmat Iulia Timosenko.

Un sfert din gazul consumat in UE provine din Rusia, din care 80% trece prin Ucraina. În ianuarie, europenii au fost supusi unei lungi intreruperi a livrarilor rusesti de gaze naturale, din cauza conflictului dintre Moscova si Kiev.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.