Tot mai multe firme mari din Sibiu intră în faliment

Cazurile de executare silita a firmelor din Sibiu au crescut cu aproape 200 de societati, in primele sapte luni din 2009, comparativ cu 2008, de la 3.627 la 3.802, iar sumele datorate de acestea si pentru care a fost declansata executarea au crescut de la 22.636.708 lei, la peste 31.400.000, lei, adica cu aproape 40%, a anuntat joi (3 septembrie 2009) primarul orasului, Klaus Johannis.

De asemenea, se inregistreaza o crestere a situatiilor de incapacitate de plata si in privinta persoanelor fizice, impotriva carora a fost declansata procedura de executare silita.

Daca in anul 2008, in primele 8 luni, 30.387 de persoane fizice se aflau in situatia executarii silite, datorând bugetului local 8.314.808 lei, anul acesta numarul de cazuri a crescut cu peste 1.300, iar suma datorata a trecut de 10.000.000.

În%, aceasta inseamna o crestere a valorii sumei datorate cu 21%. Cele mai mari 3 restante la bugetul local in cazul persoanelor fizice se ridica la peste 170.000 de lei, prima dintre ele fiind de aproape 100.000 de lei.

Cele mai mari 3 datorii inregistrate de firme depasesc 2.500.000 lei. Una dintre companii inregistreaza o datorie de peste 1.500.000 lei.
Între firmele aflate in situatia de faliment se afla societati mari cu contributii importante la buget, evolutie ingrijoratoare pentru muncipalitate.

În 2008 au fost inregistrate 39 de astfel de cazuri, iar anul ace sta 41 de firme mari au intrat in faliment. Una din firmele mari care au intrat in faliment, este retailerul Trident.

“Sibiul are toate sansele sa treaca destul de bine de aceasta criza. Nu ne ingrijoreaza numarul de firme care au dat faliment, ci marimea lor, firme cu contributii importante la buget”, a spus primarul Johannis.

Klaus Johannis este realist si a declarat ca aceasta “criza economica se va aprofunda, insa deocamdata economia sibiana face fata crizei, pentru ca Sibiul este flexibil din punct de vedere economic”.
“Anul 2009 este un an care sta din toate punctele de vedere sub semnul crizei economice mondiale.

Din pacate, Sibiul este si el afectat de aceste schimbari, insa din datele pe care le avem pâna in prezent, se pare ca orasul nostru inca se situeaza la un nivel acceptabil”, a apreciat primarul Klaus Johannis.
Eliberarea de autorizatii noi de functionare a inregistrat o usoara crestere.

Comparativ cu primele 8 luni ale anului 2008, când au fost eliberate 603 autorizatii noi de functionare, numarul de autorizatii noi din 2008 se ridica la 639, ceea ce arata ca Sibiul este in continuare un loc atractiv pentru deschiderea de afaceri.

Johannis a reamintit ca data de 30 septembrie este si data la care se incheie cel de-al doilea semestru de incasari al taxelor si impozitelor.
Persoanele care isi vor plati datoriile fata de bugetul local dupa aceasta data vor plati majorari de 0.1% pentru fiecare zi de intârziere.

Primarul sibian s-a pronuntat impotriva unei majorari a taxelor si impozite lor locale pe timp de criza, masura pe care o considera contra productiva pentru bugetul local.

Citește și
1 Comentariu
 1. Tridentttt spune

  Ca a intrat Trident in faliment nu-i mare bai. Baiul ii ca Trident a bagat in faliment o multime de alte firme sau cel putin a stricat „jocul” rupand sirul indian in care era inlantuita aceasta multitudine de firme. Prin atitudinea lor voita si premeditata de a intepa furnizorii nu au facut decat sa confirme o regula a comertului balcanic de dat teapa de la cel mai mic bisnitar pana la cele mai mari companii sau institutii, inclusiv statul. Ex.: BCR – teapa cu dobanda afisata care uita sa mai coboare (3000 de reclamatii la OPC), Dracula Land – proiect promovat si sustinut de stat cu investitii din partea populatiei, recent, programul Prima Casa – care a ramas la stadiul de mare intentie dar materializarea mai dureaza si riscurile celor care au platit avans pentru aceste prime case creste proportional cu scaderea duratei de pana la alegerile prezidentiale, sa nu uitam de caritasuri, FNI, SovInvest- unde presedintele Ion Iliescu a afirmat ca asa le trebuie celor care au investit sau au depus bani ca voiau sa se imbogateasca rapid. Si vine Trident si ne invata ce inseamna nesimtirea in afaceri. Cat a avut de ales s-a purtat cu furnizorii in ultimul grad de nesimtire. Aplicau tot felul de taxe de marketing (acces in retea, listare produs, capat de raft, reviste, nu-s ce promotii) iar in momentul in care indrazneai sa ceri banii pe marfa vanduta te delista si te purta prin instante sa iei banii tai. Avea de ales. Cand a construit „magaoaia”, care nu-i in esenta un lucru rau, a pacalit pe toata lumea: furnizorilor nu le dadea banii la timp si cand cereau banii le propunea plata imediata daca-i faceai reducere 20%. Pana la urma cei care au acceptat au iesit bine, cei care nu am acceptat „am luat-o-n freza”.
  Cand nu-i mai dadea nimeni marfa a inceput sa emita bilete la ordin. Cu duiumul. Stia patronul acestei firme ce urmeaza. Cand i-a fript buza a emis CEC-uri. Stia foarte bine ca n-o sa aiba bani in veci dar trebuia sa puna pe roate magaoaia. A crezut ca se muta toti cumparatorii in partea cealalta a orasului si o sa falimenteze concurenta. Uitase un lucru: relatiile cu furnizorii erau definitiv si iremediabil deteriorate. Daca pentru constructia marelui magazin fraierise firmele de la noi din judet dupa care apelase la cei din tara si chiar de afara, clientii, oamenii de rand, nu a mai avut de unde sa-i importe. Si a tras tepe pe unde a putut in cel mai nerusinat stil, fara sa-i pese de faptul ca noua, furnizorilor, ne creeaza o situatie fara iesire, un impas economic insurmontabil din cauza careuia (adaugand si criza mondiala) ne-am dus pe apa sambetei si am iesit din schema comerciantilor. Si am avut si noi cecuri emise pentru care am sperat ca vom primi banii la timp de la Trident dar acum dam cu subsemnatul pe la politie si la Parchet.
  Domnul Primar Iohannis ar trebui sa fie multumit ca a scapat sau ca va scapa de un bisnitar cu pretentii de mare afacerist. Magaoaia nu va fi daramata si, cu siguranta, cine va prelua afacerea va aduce bani la bugetul statului si al celui local, va functiona legal, fara tepe, fara ostilitati fata de furnizorii care-si cer banii pentru marfa vanduta si fata de salariati.
  Sa sarbatorim dar intrarea in insolventa a marelui smecher si sa speram ca redresarea prin grija „Adunarii Generale a Creditorilor” nu va dura mult!
  M-as bucura si eu ca am devenit asociat, fara voie, la Trident, dar problemele create de marele nesimtit Matescu, cu al sau departament Investirii, nu-mi dau voie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.