Afacerile fug (de Boc) în paradisuri fiscale: Cris-Tim şi Gecad şi-au mutat sediile în Cipru

Motivul invocat de patroni: absenţa legii holdingului. Realitatea: impozitarea excesivă din România.

.
Din ce în ce mai mulţi oameni de afaceri români, exasperaţi de programul anticriză al Guvernului Boc, îşi mută afacerile în paradisurile fiscale. În acest fel pierde bugetul de stat şi câştigă afacerea. Iar cum în perioada de criză banii devin mai scumpi, demersul lor poate fi înţeles, mai ales că în cei 20 de ani de economie liberă nu s-a dat, încă, o lege a holdingurilor.

Primii care au anunţat că şi-au mutat sediul social în Cipru au fost soţii Timiş, proprietarii Cris-Tim. Cei doi au înfiinţat o companie în Cipru, Rangeglow Limited, societate care a preluat peste 99% dintre acţiunile Recunoştinţa Prodcom Impex (înregistrată la Filipeştii de Pădure, judeţul Prahova, zonă defavorizată până în 2009) şi Cristim 2 Prod Com – două dintre principalele entităţi ale grupului.

“Am recurs la acest procedeu deoarece în România nu este recunoscută legea holdingului, iar un grup de firme cum este Cris-Tim are de pătimit, cel puţin pe partea de impozite.

În acest fel, dacă vreau să investesc în una dintre firmele din grup, atunci nu mai sunt nevoit să plătesc o mie de impozite”, a declarat pentru Business Standard Radu Timiş, preşedintele grupului Cris-Tim. Potrivit acestuia, în momentul de faţă, nu există niciun beneficiu pentru cei care operează grupuri de firme în România.

Nici soţii Georgescu, acţionarii companiilor membre ale GECAD Group, nu au rămas imuni la avantajele financiare aduse de paradisurile fiscale. Drept urmare Concentric Limited, o structură de tip holding, a devenit recent acţionar majoritar la companiile membre ale GECAD Group reunind totodată şi alte investiţii ale antreprenorului Radu Georgescu.

Integral în Cotidianul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.