Are Europa parte de un baby boom?

Mai multe state ale Uniunii Europene cunosc o crestere a ratei fertilitatii, tendinta ce ar putea parea surprinzatoare in contextul actualei crize economico-financiare. EurActiv analizeaza motivele care se ascund in spatele numarului ridicat de nasteri din diverse state europene.

Franta: Criza nu a descurajat cuplurile care isi doreau un copil, ba chiar dimpotriva: in 2008, rata natalitatii a crescut cu 1,2% fata de precedentul an, iar tendinta pare stabila.

Cu 829.000 nasteri pe an, Franta a atins rate ale fertilitatii nemaiegalate din 1981.
Cu mai bine de doi copii de femeie, Franta are a doua cea mai mare rata a fertilitatii din Europa dupa Irlanda, o tara cu puternice traditii catolice.

Sociologii explica baby boom-ul din Franta prin nivelul bun al protectiei sociale din tara. În plus, spun psihologii, in perioade de criza, francezii au tendinta de a se intoarce la valorile fundamentale, precum familia.

Franta nu a cunoscut o scadere a ratei natalitatii nici in perioada crizei petrolului, din anii 1970, arata statisticile. Tot statisticile arata insa ca femeile franceze tind sa devina mame la vârste tot mai inaintate.

În 2008, 21,4% din nou-nascutii din Franta aveau o mama cu vârsta peste 35 de ani, comparativ cu 16,3% in urma cu 10 ani.
Aceasta tendinta este si mai pronuntata in cazul tatilor.

De asemenea, numarul copiilor nascuti din parinti necasatoriti este in crestere, reprezentând, in 2008, 52% din totalul nasterilor – cu 10% mai mult decât in 1998.
Si procentul copiilor proveniti din casatorii mixte: 12,7% din totalul nou-nascutilor, comparativ cu 8% in 1998.

Belgia: Si in Belgia invecinata se observa o tendinta similara. Rata natalitatii este in crestere si presa vorbeste deja despre un “baby boom”.

Rata fertilitatii a atins valoarea fara precedent de 1,7 copii de femeie, iar in Bruxelles este chiar de 2. În urma cu 15 ani rata fertilitatii era de 1,56 copii de femeie.

Sociologii au explicat aceasta crestere a ratei natalitatii prin schimbarea modelelor sociale: pe masura ce tot mai multe cupluri divorteaza, se formeaza noi cupluri care doresc sa aiba si ele copii.

Italia: În aceasta tara, surprinzatorul baby boom pare alimentat de cresterea fertilitatii si de imigratie.

Desi nu exista deocamdata statistici actualizate pentru 2009, presa locala relateaza despre rate record ale nasterilor in diverse maternitati din tara. Annamaria Celesti, medic ginecolog si consilier regional in Toscana, considera ca tocmai criza economica a determinat femeile sa faca mai multi copii.

“Copiii sunt motorul revenirii societatii, deoarece ei reprezinta o investitie pentru familie si o mare resursa economica pentru viitor”, spunea ea.

În mod traditional o tara de destinatie a imigrantilor, populatia Italiei a crescut in fiecare an al ultimului deceniu, insa acest lucru se datoreaza aproape exclusiv imigratiei.
Nu mai putin de 15% din numarul nou-nascutilor din 2008 proveneau din mame straine.

Marea Britanie: O situatie similara se observa si in Marea Britanie.

Daca in 2001 rata fertilitatii era de 1,63 copii de femeie, in 2009 aceasta ajunsese la 1,96. Dar si aici, ca si in Italia, imigrantii joaca un rol important.

În Marea Britanie a crescut mai mult ca niciodata numarul femeilor la vârsta la care ar putea sa aiba un copil provenite din Pakistan, India, Europa de Est sau Africa.

Cele mai multe mame ne-britanice care au nascut anul acesta proveneau din Pakistan, insa si mamele poloneze vin din urma intr-un ritm alert:
daca in 2005 s-au nascut in marea Britanie 3.403 copii din mame poloneze, anul acesta numarul lor a ajuns la 16.101.

Islanda: Mai la nord de Marea Britanie, in Islanda, presa vorbeste tot mai mult despre “bebelusii crizei”. Statisticile arata o crestere cu 3,5% a numarului nasterilor in intervalul 1 ianuarie – 10 august 2009, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Analistii spun ca, in Islanda cea puternic lovita de criza, oamenii dau dovada de simt practic si profita de ajutoarele sociale oferite de guvern.

Parintii primesc noua luni de concediu platit dupa nasterea unui copil: trei luni pentru mama, trei luni pentru tata, iar restul de 3 luni poate fi luat de oricare dintre ei.

Finlanda: Înca din 2008 existau semnele unui baby boom in Finlanda, iar tendinta se mentine si anul acesta. Anul trecut s-au nascut cu 800 de copii mai multi decât in 2007.

Rata fertilitatii este la cele mai ridicate cote din acest deceniu – 1,85 copii de femeie (fata de 1,83 in 2007). Doar in 1994 s-a inregistrat o rata a fertilitatii mai mare decât in 2008.

Polonia: Fenomenul de baby boom se resimte si in unele tari din Europa de Est, lucru explicat de specialisti prin “efectul de prindere din urma”, dupa anii de greutati indurate in procesul de tranzitie de la comunism la economia de piata, când multe cupluri au amânat decizia de a avea un copil.

Statisticile din Varsovia arata ca in capitala Poloniei se inregistreaza un numar mult mai mare de nou-nascuti decât in ultimii ani.

Presa relateaza zilnic despre maternitati aglomerate, atât in saloane, cât si pe coridoare.
În maternitatile private nu exoista astfel de probleme, insa acolo o nastere costa in jur de 3.000.

Bulgaria: În cel de-al doilea trimestru al acestui an, numarul nou-nascutilor din Bulgaria era deja cu 7% mai mare decât in 2008. Sociologii spun ca, in vremuri grele, bulgarii au tendinta de a “sfida provocarile”.

Acest lucru pare confirmat si de faptul ca cele mai mari cresteri ale ratei natalitatii – de pâna la 30% – s-au inregistrat in cele mai sarace regiuni, in nord-vestul tarii.

România: Si in România ar putea sa se produca un baby boom, insa acest fenomen este mai dificil de surprins, de vreme ce sute de mii de români sunt plecati la munca in strainatate, in special in Italia si Spania.

Profesorul Ioan Bolovan de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj nu crede insa ca România va asista la un baby boom, deoarece “realitatile de la noi sunt mult diferite de cele din alte state UE.

În primul rând, politicile ce privesc familia nu au coerenta si consistenta celor din alte state UE. noi nu avem decât masuri disparate si o lipsa de viziune. Starea proasta a economiei contribuie si ea la aceste realitati, precum si absenta unei strategii pe termen mediu si lung”.

Cel mai celebru baby boom din istorie este cel inregistrat dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, când numai in America se estimeaza ca s-au nascut 77 de milioane de copii intre 1945 si 1960.

Aceasta perioada a fost urmata de un asa-numit “baby boom ecou” – un val de nasteri din parinti nascuti ei insisi in baby boom-ul de dupa razboi – care a durat aproximativ intre 1980 si 1999.

Se considera ca fenomene de baby boom se produc in general in perioade de crestere economica sustinuta, stabilitate si optimism, desi unii cercetatori incep sa conteste acum aceasta abordare.

Actuala criza economica, declansata in 2007 in SUA, este considerata cea mai puternica de dupa Marea depresiune din 1929 care a deschis drumul, intr-o oarecare masura, celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.