Câstigul salarial mediu net – 1.390 lei in iulie 2009

Câstigul salarial mediu nominal net a fost de 1.390 lei, in luna iulie, in crestere fata de luna precedenta cu 11 lei, respectiv 0,8%, iar cel brut a totalizat 1.901 lei, cu 0,7% mai mare fata de luna iunie, potrivit datelor publicate vineri (4 septembrie 2009) de Institutul National de Statistica (INS).

Valorile cele mai mari ale câstigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de transporturi aeriene (3.400 lei), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului (807 lei).

Indicele câstigului salarial real pentru luna iulie 2009 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele câstigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,9%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele câstigului salarial real a fost de 126,3%, cu 1,1% mai mare fata de cel inregistrat in luna iunie 2009.

Potrivit datelor INS, in luna iulie 2009, in majoritatea activitatilor economice nivelul câstigului salarial mediu net a fost in usoara crestere fata de luna iunie 2009, ca urmare a acordarii de drepturi in natura si ajutoare banesti din fondul de salarii, premii ocazionale (prime de vacanta) si realizarilor de productii mai mari.

Astfel, cresteri ale câstigului salarial mediu net s-au inregistrat cu 17,5% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, intre 11% si 16% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv in activitatile de servicii anexe extractiei, intre 5% si 10% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, extractia minereurilor metalifere, captarea, tratarea si distributia apei, extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea produselor din tutun, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea altor mijloace de transport, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, silvicultura si exploatare forestiera dar si in pescuit si acvacultura.

Potrivit INS, scaderile câstigului salarial mediu net in luna iulie 2009 fata de luna iunie anul curent au fost cauzate de restrângerea activitatii, precum si de acordarea de sume din profitul net si premii ocazionale in luna precedenta.

Astfel, au fost in scadere cu 14,8% câstigurile salariale medii nete in activitatile de intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), intre 3% si 7% in fabricarea bauturilor, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, invatamânt, alte activitati industriale n.c.a., activitati de editare, sanatate si asistenta sociala.

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câstigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,3% iar indicele câstigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere cu 1,2%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.