Concertul Madonnei în Israel: tăcerea e de aur!

Imaginile au fost calculate in cele mai mici detalii pentru a stârni emotii corecte si a se situa de partea justa a provocarilor mondiale.

Când Madonna a interpretat hitul “Get Stupid”, la concertul din Tel Aviv, pe fundal au fost proiectate fotografiile lui Ahmadinejad, Kim Jong Il, Hitler, Holocaustului evreu, dezastrelor ecologice, saraciei din Africa, dar si ale presedintelui Barack Obama si militantului Martin Luther King.

Dar nu s-a zis niciun cuvânt despre conflictul pe care diva muzicii pop il avea la indemâna: cel care ii infrunta pe israelieni si pe palestinieni, noteaza site-ul IPS.
Cele doua escale anterioare ale turneului sau “Sticky & Sweet” din Bulgaria si România nu au fost lipsite de controverse.

La Sofia clerul ortodox i-a reprosat lipsa de respect fata de crestinism, iar la Bucuresti a fost huiduita pentru a fi criticat discriminarea impotriva etniei rome (tigani) in Europa de rasarit.

În general, Israelul este mai obisnuit cu vizitele politicienilor si diplomatilor care sfatuiesc “frânarea asezamintelor evreiesti in teritoriile palestiniene”, decât cu sustineri evidente din partea artistilor precum Madonna, care a evitat, in mod deliberat, orice fel de opinie.

Artista americana s-a mentinut cu grija departe de orice controversa politica, dar nu si de provocatorul amestec de sex, violenta si simboluri religioase.

Cel mai apropiat de temele politice a fost când le-a strigat fanilor ca in Israel se incarca cu energie si ca daca “putem trai aici in armonie, atunci am putea trai in pace in toata lumea”.

Însa orice nemultumire politica pe care mesajul ei l-ar fi putut provoca publicului a disparut când un fan i-a dat un steag al statului evreu. Madonna l-a folosit pentru a face o ultima defilare pe scena, invaluindu-se in culorile alb, albastru, dând clar de inteles incotro merg simpatiile ei.

Madonna si-a cumpanit cu mare grija concertele de la Tel Aviv, eliminând atent orice scenariu conflictiv, exprimându-si fatis dragostea fata de Israel. Artista in vârsta de 51 de ani declara ca are o relatie speciala cu statul evreu.

De peste un deceniu cocheteaza cu Cabala, esenta misticismului iudaic, adoptând chiar numele de Esther. Înainte de concert un disc-jockey a glumit chiar la un post de radio spunând:

“Matusa Esther se prezinta in parcul Yarkon”. În anticiparea turneului sau, Madonna, crescuta in religia romano-catolica, a scris un articol pentru ziarul israelian Yedioth Ahronoth, marturisind ca studierea Cabalei a ajutat-o sa inteleaga mai bine viata.

În 2004 si 2007, ea a realizat “pelerinaje private” in Israel, vizitând locuri sfinte pentru Cabala si simboluri ale iudaismului, precum Zidul Plângerii si orasul sfânt Ierusalim.

Israelienii considerata ca societatea lor este simbolic divizata intre reclamatiile religiosilor, politicienilor, nationalistilor si istoricilor privind Ierusalimul si spiritul tolerant si hedonist, al trairii clipei, al Tel Avivului.

Madonna a avut grija sa treaca elegant peste aceasta diviziune.
Dupa ce a vizitat din nou Zidul Plângerii, ea a luat cina cu femeia cea mai importanta din politica israeliana: lidera opozitiei Tzipi Livni, de la partidul de centru Kadima.

Iar vineri (4 septembrie 2009) este prevazuta o intrevedere cu premierul Benjamin Netanyahu, de la partidul de dreapta Likud, la resedinta sa din Ierusalim.

Dupa ani indelungati de tensiuni politice si de violenta tot mai multi artisti aleg sa concerteze in Israel, precum grupul de rock Faith No More, sau legendarul Leonard Cohen.

Dar nu toti reusesc sa evite polemica, sau nu vor sa o faca. Precum fostul membru Beatles, Paul McCartney, care anul trecut a suscitat critici ale palestinienilor care s-au plâns ca organizarea concertului sau la Tel Aviv echivaleaza cu sprijinirea ocupatiei israeliene in Cisiordania.

Spre deosebire de Madonna, Roger Waters, liderul de la Pink Floyd, venit pentru un concert in Israel acum 2 ani, a ales sa viziteze un alt zid; cel care desparte statul evreu de Cisiordania.

Referindu-se la zid ca la “un lucru cumplit”, Waters a spus ca va concerta din nou daca zidul va fi darâmat. Madonna a avut grija sa nu suscite valuri politice sau religioase, chiar daca pe ecranul gigant a aparut fugitiv imaginea unei cruci.
Ceea ce nu i-a impiedicat pe eminentii rabini ai Cabalei sa o acuze ca vulgarizeaza si distorsioneaza iudaismul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.