Digitalizarea cărţilor pe frontul european

Lupta pentru viitorul comercializarii drepturilor cartilor digitalizate a inceput in Europa. Milionarul acord pentru scanarea cartilor incheiat in 2008 de editorii si autorii din SUA si Google suscita acum o dezbatere aprinsa si pe celalalt mal al Atlanticului.

Acordul urmeaza sa fie aprobat (la 7 octombrie) de judecatorul federal new-yorchez Denny Chin. Pentru unii, proiectul Google Books constituie un monopol de facto al motorului de cautare asupra exploatarii electronice a milioane de opere; pentru altii, o sansa extraordinara de a difuza cunoasterea pe intreg globul, noteaza ziarul El Pais.

Comisia Europeana a convocat luni 7 septembrie la Bruxelles o reuniune pentru a analiza in detaliu impactul complicatului mecanism legal pe care il presupune crearea unui registru universal al operelor.

Prin intermediul acestui mecanism se va reglementa repartizarea intre parti a banilor pe care ii vor genera viitoarele vânzari online. Cât din acesti bani va ajunge in mâinile gigantului informatic si cât la autori si la editori.

Deocamdata, mecanismul este limitat la SUA. În Europa, Germania este cea care conduce frontul detractorilor. Berlin considera ca aceasta intelegere este contrara legilor si initiativelor publice pentru a crea biblioteci digitale mondiale necomerciale, asemeni cazului Europeana, proiectul de digitalizare europena.

Berlinul s-a adresat in scris judecatorului new-yorchez care instrumenteaza cazul. Reactia guvernului german se aliniaza resentimentelor suscitate de acord intre intelectualii acestei tari care in aprilie au semnat Manifiestul de la Heidelberg. Guvernul german a fost pâna acum singurul care s-a opus proiectului.

Astfel Franta, prin a sa Biblioteca Nationala – locomotiva Europeana – a surprins pe toata lumea anuntându-si intentia de a coopera cu Google. Guvernul francez si-a dat un termen de doua luni pentru a decide daca va da aviz favorabil acestei colaborari.

Un numar de 30 de biblioteci din lume, intre care mai multe spaniole, isi digitalizeaza deja fondurile in cadrul programului Google. Ultima care si-a exprimat interesul de a se alatura proiectului a fost Biblioteca din Florenta (Italia).

Va fi un responsabil al Ministerului italian al Culturii cel care va decide când incepe scanarea, prin intermediul gigantului informatic, a 300.000 de opere din anul 400 pâna in 1870.
În cadrul UE, proiectul Google este vazut cu simpatie de comisarului european pentru Societate Informationala si Mass-Media, doamna Viviane Reding.

“Înteleg temerile multor editori si biblioteci europene fata de puterea Google pe piata; dar impartasesc si frustrarea multor companii de Internet care vor sa ofere modele interesante de afaceri in acest domeniu si nu pot din cauza fragmentarii sistemului legal european”, a spus ea.

În Spania guvernul… nu stie, nu raspunde. Nu exista nici o reactie similara intelectualilor germani. “Poate din lipsa de interes.
Alte tari sunt poate mai organizate”, este de parere Magdalena Vintent, presedinta Federatiei Internationale de Gestionare a Drepturilor de Reproducere.

Vintent, care va fi prezenta la reuniunea de la Bruxelles asigura ca aceste organisme isi informeaza partenerii (autori si editori) despre continutul acordului.

Responsabilul pentru carti al Google in Spania si Portugalia, Luis Collado, insista ca intelegerea cu SUA nu inseamna exclusivitate. “Orice alta entitate particulara poate semna un acord similar”, spune el.

Collado asigura ca este necesar sa se diferentieze ceea ce se intâmpla in SUA de proiectul general al Google pentru digitalizarea cartilor. “Sun doua lucruri diferite.
Problema in Europa, este ce se poate face cu toate acele carti aflate in afara domeniului comercial”.

Totusi, Google nu si-a ascuns niciodata intentia de a extinde in Europa modelul american, daca exista conditii.
Dezbaterea inceputa de ceva timp in SUA (gigantul informatic a demarat uriasul proiect acum 5 ani) a devenit un fel de “toti impotriva Google”.

Ultimul site de achizitii online care s-a alaturat detractorilor este Amazon.

“Supermarketul online” a prezentat saptamâna aceasta tribunalului o cerere pentru ca judecatorul Denny Chin sa stopeze acordul, deoarece il considera “o versiune inalt tehnologizata a unor acorduri care vor alimenta cosmarurile monopoliste”.

Amazon, alaturi de alti rivali ai Google pe piata de cautare online, Yahoo! si Microsoft, au creat Open Book Alliance, menit sa canalizeze opozitia impotriva lui Google Book Search.

La initiativa s-au unit tot felul de entitati, de la Asociatia Bibliotecilor din New York si pâna la grupul scriitorilor de science-fiction din care fac parte 1.500 de autori.

Vineri (4 septembrie 2009) expira termenul pentru a face reclamatii impotriva cazului instrumentat de judectorul Chin, care va trebui sa decida daca va da aprobare finala acordului. Google s-a angajat sa plateasca 90 de milioane de euro editurilor in schimbul drepturilor de autor pentru a scana cartile.

Potrivit propunerii, compania va oferi cartile scanate in mod gratuit bibliotecilor si va taxa doar accesarea completa a acestor volume in retea, platind un procent consistent autorilor.

Asociatia scriitorilor a iesit in apararea lui Google.
Într-o scrisoare deschisa, ei au criticat “impresionanta ipocrize” a Amazon, companie care, in opinia lor, exercita un control cvasi total asupra pietei cartilor vândute prin Internet.

“Amazon nu are de ce sa se ingrijoreze: este vorba de carti care nu vor fi tiparite, iar controlul sau asupra distributiei online a cartilor pe hârtie, este garantata”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.