Ghaddafi vrea sa umileasca Elvetia la ONU

“Stergerea” Elvetiei de pe harta si impartirea regiunilor lingvistice intre tarile vecine (Franta, Germania si Italia) sunt doua cereri dintr-o scrisoare pe care liderul libian Moammar Ghaddafi a trimis-o lui Ban Ki-moon, dorind sa intervina la Natiunile Unite pentru a prezenta aceasta ambitie absurda.

Scrisoarea n-a primit niciun raspuns, relateaza cotidianul elvetian Le Temps.

Presedintele libian a indraznit s-o faca. Ghaddafi a trimis la ONU o cerere pentru “dezmembrarea Elvetiei”.
Amenintarile le lansase deja in iulie 2009, cu ocazia prezentei sale la G8 de la L’Aquila (Italia).

Colonelul a facut acum un pas inainte, a afirmat Christa Markwalder, parlamentar elvetian, vicepresedintele Comisiei de Politica Externa, miercuri seara, la emisiunea “10 pentru 10”, adaugând ca diplomatia elvetiana va trebui sa faca eforturi pentru a evita un scandal.

Anuntul a fost facut in Comisie de un inalt reprezentant al Departamentului Federal pentru Afaceri Externe (DFAE). La o intrebare asupra acestui subiect, Carlo Sommaruga a confirmat:

“Regret faptul ca a aparut aceasta informatie. Nu este potrivit sa aruncam gaz pe foc in contextul actual.
Ni s-a spus ca a fost depusa aceasta cerere absurda, dar ea nu figureaza inca pe agenda Adunarii generale, iar Elvetia actioneaza pentru ca ea sa nu fie introdusa.

Din punct de vedere formal, cererea poate fi primita, dar nu este justificata din punct de vedere juridic pentru ca intra in contradictie totala cu Carta ONU”, a spus oficialul elvetian.

Misiunea libiana de la Natiunile Unite din Geneva n-a fost in masura sa raspunda intrebarilor pe aceasta tema.

“Pâna acum, organismul ONU insarcinat cu stabilirea agendei Adunarii Generale – Comitetul General – nu a primit nicio cerere din partea Libiei care sa solicite introducerea pe ordinea de zi a unui punct relativ la Elvetia”, afirma Lars Knuchel, purtatorul de cuvânt al Departamentului Federal pentru Afaceri Externe (DFAE).

Prin urmare, cererea a fost depusa sau nu?, se intreaba cotidianul Le Temps. Potrivit postului de radio Suisse Romande, ambasadorul libian la ONU ar fi trimis la inceputul lui august o scrisoare lui Ban Ki-moon, secretarul general al Natiunilor Unite, in care se cerea “desfiintarea” Elvetiei.

Propunerea era atât de absurda, incât scrisoarea n-a fost transmisa mai departe.
De aceea organismele ONU spun ca nu au primit cererea. Moammar Ghaddafi a redactat scrisoarea inainte de 20 august, data semnarii unui acord intre Berna si Tripoli.

Sa fi fost oare o provocare in plus pentru a intimida Elvetia si a incerca sa influenteze negocierile? Sau un balon de incercare pentru a testa izolarea Elvetiei in plan international?

În prezent se desfasoara negocieri pentru a-l face pe Ghaddafi sa renunte la orice actiune de acest fel, cu atât mai mult cu cât cele doua tari au semnat un document care prevede restabilirea “relatiilor bilaterale normale” in 60 de zile, incheie Le Temps.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.