EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Guvernul prezintă forma finală a legilor asupra carora îşi asumă răspunderea

0

Ministrii prezinta sâmbata (5 septembrie 2009), intr-o intâlnire a Executivului incepând cu ora 11,00, forma finala a actelor normative asupra carora Cabinetul Boc a decis sa-si asume raspunderea.

.

Guvernul a decis miercuri sa-si asume raspunderea asupra a 3 pachete de legi privind Educatia, salarizarea unica in sistemul bugetar si restructurarea agentiilor din subordinea sa, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordului cu FMI si CE.

Premierul le-a cerut membrilor Cabinetului sau sa redacteze pâna la sfârsitul saptamânii proiectele pe care-si va asuma raspunderea, trecând in text observatiile si modificarile care au fost facute in sedinta de Guvern de miercuri.

Scrisoarea de intentie privind asumarea raspunderii a fost trimisa Parlamentului joi, urmând ca proiectele sa ajunga la senatori si deputati la inceputul saptamânii viitoare.

Angajarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului se face in temeiul art. 114 din Constitutie si presupune parcurgerea unor etape procedurale stabilite prin Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Dupa ce a decis sa-si asume raspunderea, Executivul aduce la cunostinta Birourilor Permanente ale celor doua Camere, printr-o scrisoare, intentia de a-si asuma raspunderea.

Birourile Permanente ale celor doua Camere, dupa primirea scrisorii Guvernului, stabilesc ordinea de zi si programul sedintei comune in care Executivul isi va asuma raspunderea, precum si termenul pâna la care se pot depune amendamente de catre deputati si senatori.

Amendamentele depuse de deputati si senatori, in termenul stabilit, se comunica Guvernului pentru a fi analizate, in vederea stabilirii acelora care vor fi acceptate si a celor care vor fi respinse.

Guvernul comunica Parlamentului amendamentele acceptate si cele respinse iar, in sedinta comuna, primul-ministru declara in mod expres ca Executivul isi angajeaza raspunderea asupra proiectului de lege, motivând recurgerea la aceasta cale de promovare, urmata de prezentarea continutului reglementarilor propuse.

Din acest moment, incepe sa curga termenul de trei zile pentru depunerea unei motiuni de cenzura.

Daca nu se depune o motiune de cenzura la epuizarea termenului de trei zile, proiectul de lege se considera adoptat prin simplul fapt al trecerii timpului.
În cazul in care se depune o motiune de cenzura, aceasta se prezinta intr-o sedinta comuna, a carei data se stabileste de Birourile Permanente reunite.

Dezbaterea si votarea motiunii au loc dupa trei zile de la data când a fost prezentata.

Daca motiunea nu a fost admisa, legea este anuntata in plenul celor doua Camere si depusa la secretarul general al Camerei Deputatilor, timp de doua zile, in vederea eventualei exercitari a dreptului de sesizare a Curtii Constitutionale.
Dupa expirarea celor doua zile, daca nu a fost atacata la Curtea Constitutionala, legea se transmite presedintelui României pentru promulgare.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.