Munca le salvează pe femei în SUA

În SUA s-a ajuns la un prag istoric – femeile au depasit aproape numarul barbatilor din comunitatea fortei de munca. Aceasta majoritate este insa una amara, care marcheaza in mai mare masura prabusirea pietei muncii masculine decât o victorie a egalitatii, se arata intr-un editorial publicat de La Stampa.

Cu toate acestea, este vorba de un eveniment care, desi in clarobscur, anunta o schimbare ulterioara a profilurilor personale si in materie de legislatie ale unei intregi societati, este de parere ziarul mentionat.

Potrivit datelor puse la dispozitie de “Bureau of Labor Statistics”, referitiare la luna iunie, femeile americane au reprezentat 49,83% din cele 132 de milioane de locuri de munca recenzate.

Pragul de 50% ar urma sa fie depasit in octombrie sau noiembrie, deoarece femeile detin si majoritatea noilor posturi create in cadrul mini-redresarii in curs.

Prin urmare, si in acest sector “secolul american” ajunge la incheierea sa apoteotica. Depasirea incheie o tendinta de crestere care dureaza de circa 100 de ani si care a atins unele vârfuri istorice in cursul Depresiei si apoi al celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Anvergura fenomenului a cunoscut un gen de celebrare, cu totul involuntara dar foarte simbolica, tocmai in unul din sectoarele in care chipul femeilor a constituit in acest secol forta motrice – televiziunea.

Diane Sawyer, una dintre cele mai cunoscute jurnaliste de televiziune din SUA, a ajuns in urma cu doua zile in mult râvnita conducere a news din prima seara a canalului ABC, aducând si aici o mica depasire.

Odata cu venirea lui Sawyer, dupa Katie Kouric (celebra jurnalista de la NBC), doua dintre cele trei posturi relevante ale televiziunii trec la femei. Dincolo de povestile unor femei celebre, insa, majoritatea atinsa in comunitatea lucratoare nu spune o poveste de victorie pentru femei.

Cresterea prezentei feminine este rodul unei transformari destul de radicale a profilului insusi al muncii in criza in curs. Femeile au devenit mai numeroase pur si simplu pentru ca barbatii, in ultimul an, au suferit o adevarata “decimare”.

Din decembrie 2007 pâna astazi, in SUA au fost pierdute 6,4 milioane de locuri de munca, dintre care 74% detinute de barbati. În plus, aceste locuri desfiintate se afla majoritatea in sectoarele cele mai productive si sunt munci din categoriile inalte.

Femeile, care oricum câstiga 77% din cât câstiga barbatii, si au mai mult posturi part time, au fost pastrate la lucru deoarece este vorba de locuri de munca “mai usoare” pentru piata.

Sunt munci care se nasc din diferite “stimulente” statale si prin urmare graviteaza mai mult sau mai putin in cadrul zonei sistemului public, in care este mai functionala “flexibilitatea” feminina (in termeni de ore si retributie). În schimb, muncile de profil inalt cu salarii mari, este vorba aici de manageri, ramân ferm majoritar masculine.

Indiferent de cum ar sta lucrurile si de care este motivul, pragul trecut le paseaza femeilor stafeta capului de familie. Este o pozitie care, inevitabil, va duce la redefinirea timpului cuplurilor, a echilibrelor personale, a conceptului de munca si familie, dar si in materie de legislatie – pensii, extinderea asistentei sociale, educatia.

Toate acestea sunt domenii in care se va face simtit impactul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.