Romsilva va organiza lunar licitaţii publice pentru vânzarea activelor neperformante

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva va organiza lunar licitatii publice pentru vânzarea activelor neperformante, prima licitatie debutând vineri (4 septembrie 2009) la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) pentru 21 de active dintr-un total inventariat de 941 de astfel de obiective, a anuntat subsecretarul de stat in MAPDR, Gica Duta.

“Ne propunem ca, lunar, sa desfasuram astfel de licitatii pâna când vom rezolva aceasta problema.

În cadrul Romsilva au fost identificate 941 active care nu mai folosesc bunei administrari a fondului forestier national pentru ca suprafetele de padure au fost retrocedate si directiile silvice nu mai au nici un hectar de padure in zona respectiva.

Aceste obiective sunt intr-o stare avansata de depreciere si Romsilva inregistreaza cheltuieli permanente”, a spus Duta.

Dintre cele 941 de active inventariate, 21 au fost scoase la licitatie, dar numai pentru noua obiective au fost facute inscrieri.

Subsecretarul de stat in Ministerul Agriculturii a afirmat ca regia mai are 183 de cabane silvice, care nu vor fi externalizate, deoarece 63 sunt in circuitul silvoturistic, iar diferenta acopera “nevoile regiei pentru desfasurarea activitatii de vânatoare, care aduce un aport substantial la cifra de afaceri a regiei”.

În ceea ce priveste diferenta intre preturile de pornire la licitatie, care pleaca de la 2.880 lei pentru cantonul silvic Golaiesti din judetul Iasi si ajung pâna la aproape doua milioane lei, cum ar fi atelierul de impletituri din Pascani, oficialul MAPDR a afirmat ca obiectivele au fost evaluate de experti ANEVAR.

“Aceste obiective difera de la o situatie la alta, unele sunt obiective mari, foste centre de impletituri, activitate nerentabila care, practic, nu se mai deruleaza la Romsilva si pentru care nu mai exista solicitari la export. Daca nu le valorificam, aduc pagube destul de mari din cauza pazei militarizate si prin taxele si impozitele pe care le platim.

De asemenea, o cladire care nu se foloseste, se depreciaza si este pacat ca alte persoane care au nevoie si pot face o activitate sa nu le foloseasca”, a spus Duta.

Oficialul MAPDR a mentionat ca pentru obiectivele externalizate cu suprafata de teren detinuta inca de stat, acesta va face obiectul unei concesionari.

Romsilva a organizat vineri (4 septembrie 2009) la sediul MAPDR o licitatie publica cu strigare in vederea vânzarii unui numar de noua active aflate in proprietate.

Licitatia se desfasoara in doua etape, una numai pentru intreprinderile mici si mijlocii, iar in ce-a de-a doua etapa vor fi vândute constructiile care nu s-au adjudecat in etapa I, dar la care pot participa orice persoane juridice sau fizice care indeplinesc conditiile prevazute in caietul de sarcini.

Citește și
2 Comentarii
  1. dedyman spune

    sa scris ca se vor organiza lunar licitati publice. pt cantoane eu , am aflat mai tirziu de licitatie deabea in 2010 am sunat la romsilva si acolo mi sa spus ca nu se mai organizeaza licitatii cu toate ca acel canton de care eram interesat nu sa vandut si nu a fost nimeni inscris la licitatie. vreau sa stu si eu se mai tin lunar licitatile? sau sa terminat totul si se vor vinde cum se vand deobicei cladirile de stat adica dupa o vreme sa aflu ca sa vandut la cineva cica la vreo licitatie

  2. rrrrr spune

    30.05.2010 De ce nu se publica pe saitul romsilva lista cantoanelor si cabanelor de vanzare ,data licitatiilo ,actele necesare pentru livcitatii daca exista corectitudine in licitatii sau se fura in continoare ca-n codru bugetarilor intretinuti si hoti.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.