Simirad a anunţat că îl va susţine pe Băsescu în campania pentru prezidenţiale

Conflictul dintre Gheorghe Nichita si Constantin Simirad a devenit ieri o lupta de „care pe care”, iar opinia publica pare perplexa. Cu doua luni inainte de alegerile prezidentiale, Simirad face un anunt fara noima: ca il va sustine „activ” pe Traian Basescu in campania pentru prezidentiale.

Culmea, insa: Simirad a anuntat simultan ca nu isi va da demisia din PSD, ci ca asteapta sa fie dat afara. Nuanta, aparent banala, este insa deosebit de importanta. Daca alege sa isi dea demisia, Simirad isi va pierde si postul de presedinte al Consiliului Judetean, potrivit legii alesilor.

Dat afara din partid insa, el isi va pastra functia in care a fost ales prin vot. Mai mult, se poate inscrie in alt partid. Daca acesta este PDL, cei de aici pot solicita la Iasi, potrivit protocolului de alianta, si functia de prefect. O miza uriasa deci, in prag de campanie electorala.

Ruptura lui Simirad de PSD a fost asadar consfintita ieri, odata cu anuntul ca il va sustine pe Traian Basescu. Oficialul judetean si-a justificat decizia printr-un „sondaj de opinie” pe care l-a facut intr-un grup de 42 de prieteni.

Astfel, Simirad sustine ca un grup de oameni de cultura, profesori universitari, sindicalisti, afaceristi si activisti politici apropiati au decis cu o majoritate de 32 la 10 ca Traian Basescu este cea mai buna varianta pe care o pot sustine.

Intentia de a parasi PSD pentru a adera la PDL nu a fost infirmata de Simirad, ci dimpotriva. „Nu pot trece in PDL atit timp cit sint in PSD. Astept sa se enerveze presedintele Nichita. Daca voi fi chemat la partid dupa acest anunt, ma voi duce cu placere, macar sa fiu acolo la demitere. Daca nici acum nu ma da afara, nu stiu ce dracului sa mai fac„, a declarat seful CJ.

Care sa fie insa miza scandalului? Statutul alesilor locali este cel care reglementeaza situatia in care presedintele Consiliului Judetean isi poate pierde functia. Legea 393/2004 a fost modificata de mai multe ori pina in prezent.

Una din principalele modificari a fost facuta in 2006, cind au fost introduse masurile impotriva migratiei politice. La acel moment, presedintele Consiliului Judetean nu era ales direct, de catre alegatori, ci indirect, de catre consilierii judeteni alesi direct. De aceea, prevederile nu s-au aplicat si in cazul acestei functii.

Primarul a refuzat sa faca jocul lui Simirad.Nu sint deloc surprins de atitudinea lui Simirad. Am fost surprins in campania electorala, cind l-a sustinut pe fiul sau care a candidat din partea PNL. Ma asteptam acum sa apara cu ceva, dar legat de PNL, care ii este atit de drag. Pune bete in roate proiectelor Iasului. Vrea sa distruga coalitia de la nivel local. Ceea ce ma surprinde este lipsa de demnitate. Acum el incearca sa manipuleze opinia publica, vrea sa il dam afara si sa devina o victima. Noi il vom tine in partid, sa vada lumea cum este. Simirad stie ca daca pleaca pierde functia. Vrea sa plece la PDL cu tot cu functie. Sper ca PDL sa respecte intelegerea prin care nu luam membri unii de la altii„, a afirmat primarul Gheorghe Nichita, seful filialei judetene si vicepresedinte PSD la nivel national.

Sursa: Ziarul de Iasi

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.