TAROM, pierderi de 11 milioane euro în primele 6 luni din 2009

Operatorul aerian national TAROM a inregistrat pierderi de de 11 milioane euro (44,738 milioane lei) pe primul semestru in conditiile scaderii cu 11,7% a gradului de incarcare si crizei economice, informeaza compania.

În contextul recesiunii economice globale, compania TAROM a transportat, in primul semestru al acestui an, 765.000 de pasageri, realizând astfel un grad de incarcare mediu (load factor) de 50,33%, cu 11,7% sub “load factor”-ul estimat prin bugetul de venituri si cheltuieli.

La fundamentarea bugetului de venituri si cheltuieli, efectuat la finele anului 2008, TAROM a avut in vedere realizarea unui numar de 990.000 de pasageri pentru primul semestru al anului 2009.

În baza conditiilor de realizare a veniturilor si a cheltuielilor, TAROM a inregistrat o pierdere de 44,73 milioane lei.
Pierderea estimata prin bugetul de venituri si cheltuieli a fost de 8,654 milioane lei.

Între factorii care au condus la aceste efecte, un rol major il joaca si scaderea volumului de investitii straine directe in România, precum si a nevoilor de transport induse de acestea, România fiind una dintre tarile cele mai afectate din Uniunea Europeana.

Potrivit BNR, scaderea investitiilor directe in România a fost de 42,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, respectiv de la 5,07 miliarde euro la 2,8 miliarde euro in 2009.

În contextul evolutiei traficului de pasageri, TAROM a operat cu 477 mai putine curse externe, fata de semestrul I 2008, in scadere cu 9,7%.

În primele 6 luni ale anului 2008, compania de transport aerian a transportat, in total, peste 901.500 de pasageri, gradul mediu de incarcare mediu fiind de 62%.

Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni (IATA) a estimat pierderile totale ale industriei, pentru acest an, la 9 miliarde de dolari.

Organizatia, cu sediul la Geneva, ce reprezinta 230 de companii de aviatie din intreaga lume (93% din traficul aerian international) a anuntat, recent, o pierdere de 6 miliarde de dolari pentru primul semestru al anului 2009.

IATA informeaza ca declinul traficului de pasageri si de cargo a incetinit in luna iulie 2009, dar avertizeaza ca liniile aeriene inca se confrunta cu probleme financiare majore, din cauza scaderilor severe a incasarilor si a veniturilor.

Cererea internationala pentru traficul de pasageri a scazut in proportie de 2,9% de la un an la altul (2009/2008), ceea ce reprezinta o relativa imbunatatire fata de scaderea de 7,2% inregistrata in luna iunie 2009 si de scaderea de 6,8% a traficului de pasageri in primele 7 luni ale anului 2009, comparativ cu anul 2008.

Desi IATA estimeaza o crestere a cererii de transport, Asociatia preconizeaza ca veniturile companiilor aeriene nu vor creste.
Politicile de reducere a tarifelor practicate de companiile aeriene de linie au condus la o crestere a numarului de pasageri, fara a se ameliora veniturile obtinute.

IATA avertizeaza ca lunile urmatoare vor fi marcate de numeroase incertitudini, inclusiv in privinta pretului petrolului.

În prezent, costul barilului a ajuns la 80 de dolari, ceea ce produce o mare ingrijorare la nivelul intregii industrii aviatice, intrucât o crestere necontrolata a acestuia, corelata cu o scadere istorica a veniturilor este de natura sa creeze – la nivel mondial – o iarna extrem de dificila pentru companiile aeriene.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.