Transalpina se modernizează

Drumul National 67C Transalpina, artera rutiera aflata la altitudinea de 2.200 de metri, care face legatura intre localitatea Novaci, din judetul Gorj, si Sebes, din judetul Alba, strabatând judetul Vâlcea in zona Obârsia Lotrului, a primit o finantare de peste 300 de milioane de euro pentru reabilitare, asfaltare, modernizare, a declarat vineri (4 septembrie 2009) prefectul de Vâlcea, Remus Grigorescu.

“Va fi de departe cea mai ampla lucrare din România.
Va fi spulberat mitul Transfagarasanului, pentru ca acest drum este cel mai vechi din România, un coridor strategic roman cum era definit in perioada Daciei Felix.

Acest drum este de un pitoresc aparte, va uni economic si spiritual 5 judete montane – Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Sibiu si Alba.
Chiar saptamâna viitoare am sa ii invit pe cei 5 prefecti in zona pentru a discuta despre acest proiect”, a spus Remus Grigorescu.

Acesta a adaugat ca “acest drum pur si simplu iti opreste respiratia”. “Este cel mai frumos drum turistic din tara.

Poate rivaliza de departe cu orice traseu din Alpi. Este un spectacol de culoare. Sadoveanu a fost inspirat de aici când a scris despre Valea Frumoasei”, a precizat Grigorescu.

De cealalta parte a muntilor Parâng, pentru ca Transalpina traverseaza acest masiv, legând Oltenia de Ardeal, prefectul de Sibiu, Constantin Trihenea, a mentionat ca “acest drum va lega Marginimea Sibiului de toate celelalte regiuni infratite”.

“Efectul turistic va fi de neimaginat. Acest drum al regilor, modernizat de Carol al II-lea in 1932, va deschide economia zonei in mod exponential.

Pe lânga turism, se va inlesni accesul spre cele 4 amenajarii hidroenergetice, spre exploatarea padurilor.
Dar, ramân la punctul meu de vedere, mai ales ca sunt un partizan al legaturilor dintre ardelenii din Marginime si oltenii de sub munte”, a adaugat prefectul din Sibiu.

Prefectul judetului Gorj, Ion Florescu, a opinat ca circuitul turistic care va lega statiunile deja existente – Rânca, Vidra, Voineasa – va crea contextul pentru aparitia altora.

“Statiunile vor fi legate, iar trei bazine hidrografice, poate printre cele mai importante din România – Olt, Jiu si Mures – vor fi interconectate prin acest traseu.

Transalpina este un drum de interes pentru toata zona si, de ce nu, pentru România”, a explicat Florescu.

La rândul sau, subprefectul judetului Alba, Ovidiu Jidveian, a spus ca “acest drum va scurta foarte mult din traseele rutiere existente acum in România si va aduce efecte economice pe care acum nici nu le imaginam”.

Transalpina inseamna “tara de dincolo de munti”, vechea denumire a Tarii Românesti. În zona Transalpina se gasesc o serie de lacuri glaciare, dintre care si lacul Gâlcescu, cel mai intins iezer glaciar din zona Gorjului.

Acesta are 230 de metri lungime, 165 de metri latime si o suprafata de 3,2 hectare. Adâncimea maxima este de 10 metri. Se afla la o altitudine de 1.950 de metri si este populat natural cu pesti.

Zona din jurul lacului, declarata rezervatie naturala, si lacul Gâlcescu sunt monumente ale naturii. Drumul National 67C va fi modernizat pe o distanta de 148 de kilometri, intre Sebes, judetul Alba si Bengesti, judetul Gorj, in cadrul unui proiect intitulat “Trans Alpina”.

Cei aproape 150 de kilometri de drum vor fi acoperiti cu un covor asfaltic, iar latimea partii carosabile va fi de minim 8 metri (chiar si pe serpentine). Modernizarea se va realiza simultan pe 4 tronsoane diferite, astfel incât traficul sa fie cât mai putin afectat.

Valoarea totala a proiectului se va ridica la aproape 350 de milioane de euro, bani obtinuti printr-un credit cu dobânda redusa.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.