UE intenţionează să penalizeze împrumuturile în valută straină

Comisia Europeana (CE) ameninta cu penalizari, in incercarea de a frâna creditele ipotecare in valuta, care au provocat probleme serioase in Europa de Est, facând sa apara temeri legate de stabilitatea sistemului bancar in unele tari, scrie publicatia britanica Financial Times.

Charlie McCreevy, comisar european pentru piata interna si servicii, afirma joi, la Bruxelles, la o conferinta pe tema imprumuturilor responsabile, ca dificultatile care au aparut dupa ce clientii interni au fost atrasi sa contracteze credite ipotecare in valuta straina reprezinta “o mare sursa de ingrijorare”.

El a confirmat faptul ca CE doreste sa introduca niste cerinte de capital “specifice si penalizatoare” pentru cei care acorda credite, pentru a preveni acordarea de imprumuturi excesive persoanelor private, atunci când acestea sunt facute intr-o valuta alta decât cea in care persoana care imprumuta isi incaseaza veniturile.

Propunerile de proiect care au circulat pe timpul verii sugerau ca aceste cerinte de capital mai dure sa se aplice atunci când imprumuturile depasesc 50% din valoarea proprietatii imobiliare.

Pentru credite ipotecare de 100% si peste ar urma sa existe o acoperire de capital de tip unu la unu din partea creditorului.

Ideea este aceea de a face neatractive astfel de imprumuturi pentru institutiile creditoare, desi CE recunoaste faptul ca consumatorii trebuie informati mai bine despre riscurile implicate.
Aceste conditii s-ar aplica insa doar pentru imprumuturi acordate dupa data de intrare in vigoare a acestor reglementari.

Problema creditelor ipotecare in valuta straina s-a remarcat in tari precum Polonia, in special in cazul imprumuturilor in franci elvetieni, dat fiind ca ratele dobânzii din Elvetia erau in mod traditional mult mai scazute decât in Polonia.

Împrumuturile in valuta straina reprezinta 69% din creditele ipotecare nerambursate din Polonia.
Atunci când zlotul polonez a suferit o prabusire acuta in primele luni ale anului curent, datorita impactului crizei economice, au existat temeri ca polonezii care au facut imprumuturi vor avea dificultati in a le rambursa, putând submina stabilitatea sistemului bancar.

La acea vreme insa, ratele dobânzii din Elvetia au scazut si ele, de la 2,57% in septembrie trecut, la 0,25% acum, ceea ce a amortizat mult din socul deprecierii zlotului.

Multi polonezi care au contractat credite ipotecare le-au folosit pentru a-si cumpara locuinte personale si nu pentru investitii speculative, ei ferindu-se sa acumuleze arierate (datorii aflate in restanta) pentru a nu-si pune in pericol acoperisul de deasupra capului.

Potrivit Autoritatii Poloneze de Supraveghere Financiara, care a reglementat sistemul bancar, doar 0,8% din creditele ipotecare contractate in valuta straina erau neperformante la sfârsitul lui iunie, cu ceva mai putin decât cele 2,3% in cazul creditelor ipotecare in zloti.

Autoritatile poloneze responsabile cu reglementarea sectorului bancar au fost de mult constiente de riscurile asociate cu imprumuturile in valuta straina, emitând in 2006 o directiva numita “Recomandarea S”, prin care se solicita bancilor sa inaspreasca procedurile de acordare a imprumuturilor in valuta straina.

În lunile care au trecut, cele mai multe banci poloneze si-au inasprit conditiile de acordare a imprumuturilor in valuta straina iar unele banci, mai ales din acelea care acordau in mod agresiv credite, au abandonat aceasta piata de tot.

Împrumuturile in valuta straina au reprezentat o problema si in Ungaria, România si statele baltice, insa in Republica Ceha, unde ratele dobânzii sunt mai scazute decât cele stabilite de BCE (Banca Centrala Europeana), ele sunt o raritate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.