Un stat îngăduitor: „Să mă furaţi bine!”

0

Statul roman a pierdut in 2007 o suta de milioane de euro.  Pierderea a fost cauzata de proasta gestionare a banului public si a propriului patrimoniu chiar de catre institutiile statului, care acum sunt constranse la concedieri masive de personal.

.

Informatia apare in raportul anual al Curtii de Conturi a Romaniei (CCR), publicat, potrivit reglementarilor, in iunie 2009.
Documentul are la baza cele aproape 2.900 de actiuni de control desfasurate anul trecut in ministere, agentii, prefecturi si primarii.

Imaginea pe care documentul o proiecteaza asupra randamentului institutiilor din subordinea statului indica o stare alarmanta vizavi de modul in care banul public e risipit in Romania.

Inspectorii Curtii de Conturi au descoperit ca principalele cauze care au dus la pierderea celor o suta de milioane de euro sunt reprezentate de proasta administrare a patrimoniului public, nestabilirea, neevidentierea, nevirarea sau neincasarea mai multor impozite, taxe si contributii datorate bugetului de stat.

In topul institutiilor care au risipit cei mai multi bani se detaseaza Ministerul Finantelor Publice si institutiile din subordinea sa, Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Sanatatii.

Pagubele descoperite de CCR au facut ca deficitul PIB-ului aferent anului 2007 sa fie de 3,8%, in loc de 2,2%, cat era preconizat.

Potrivit raportului Curtii de Conturi, angajatii institutiilor din subordinea Ministerului Finantelor Publice au uitat sa execute silit unele firme cu datorii la bugetul de stat, iar altora li s-a acceptat micsorarea impozitelor pe dividende.

Concret, in judetul Alba s-a constatat diminuarea obligatiilor fata de buget cu 660.000 de lei noi, deoarece unele firme au uitat sa declare impozitul pe dividende. La Buzau, nu au fost declarate la Fisc impozite pe dividende in valoare totala de 198.400 lei, iar la Covasna, 52 de firme au platit impozite la stat in cota de 10%, si nu de 16%, asa cum prevede legea. Acestea au produs o paguba la buget de 231.800 lei.

In judetele Botosani, Braila, Galati, Gorj, Salaj si Teleorman, inspectorii Curtii de Conturi au descoperit zeci de firme care aveau datorii la bugetul de stat in valoare de cateva milioane de lei, dar care au fost „uitate” de inspectorii ANAF de la executarea silita.

In 19 judete unde ANAF a trecut la executarea silita, nu a fost aplicat si urmatorul pas pentru recuperarea datoriilor de la bugetul de stat, constand in blocarea conturilor bancare, executarea veniturilor datorate de terti, instituirea de sechestre asupra bunurilor mobile si imobile. Din aceasta cauza, alte cateva milioane de lei nu au mai ajuns la bugetul de stat.

Integral în România Liberă

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.