Vârful creditelor neperformante va fi atins în prima jumatăte a anului 2010

Vârful creditelor neperformante va fi atins in prima jumatate a anului 2010, a declarat vineri (4 septembrie 2009) la un post privat de televiziune, presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels. “În urmatoarele 6 – 9 luni nu vedem o imbunatatire rapida.

Vârful creditelor neperformante va fi atins in prima jumatate a anului viitor. Pe segmentul corporate, am fost afectati. Pe partea de corporate vom creste in continuare provizioanele”, a declarat Dominic Bruynseels.

În ceea ce priveeste masura de sprijinire a IMM-urilor, propusa de Mircea Geoana, dupa un model italian potrivit caruia datoriile firmelor catre banci ar putea fi suspendate pentru o perioada, oficialul BCR a precizat ca banca va restructura portofoliul, nu numai pe segmentul IMM, ci si pe cel al persoanelor fizice.

“Noi ne restructuram portofoliul, nu numai pe segmentul IMM, ci si pe cel al persoanelor fizice. Avem un program activ pentru persoane fizice si IMM.

Este important pentru restructurarea creditelor sa analizam cazurile individuale. Nu putem aplica aceleasi reguli pentru toate cazurile. Si clentii trebuie sa isi schimbe modul de actiune.

Relatia este importanta pentru a ne asigura ca abordam corect fiecare client. Nu putem sa avem o abordare unitara. Bancile isi cunosc clientii cel mai bine”, a spus Bruynseels.

Totodata, presedintele executiv al BCR a afirmat ca banca poate acorda perioade de gratie clientilor cu probleme in rambursarea creditelor. “Majoritatea creditelor noastre sunt securizate, garantate cu ipoteci.

E usor sa le amânam, sa acordam perioade de gratie. Si noi ne sustinem clientii. Banca trebuie sa fie un partener de afaceri si asta inercam sa fim.

A scazut ritmul de crestere a creditelor neperformante. Am ajutat clientii sa treaca de criza”, a adaugat Dominic Bruynseels.

În ceea ce priveste competitivitatea sistemului bancar, oficialul BCR a catalogat acest sector ca fiind unul “la fel de competitiv ca si pâna acum”.
“Pâna in octombrie anul trecut, BCR pierdea cota de piata.

Din octombrie anul trecut, datorita felului in care oamenii actioneaza, clientii au venit catre BCR si am inceput sa câstigam cota de piata. Asta arata ca BCR e un brand puternic, o banca puternica.

Toata lumea vrea sa muste din cota de piata a BCR. Întotdeauna ne vom apara, insa nu trebuie sa fim defensivi in strategie”, a spus acesta.
Solutiile pentru relansarea economiei românesti amintite de presedintele executiv al BCR vizeaza utilizarea fondurilor europene si demararea lucrarilor de infrastructura.

“Trebuie sa ne gândim la cresterea din anii trecuti si la modul in care s-au facut afacerile.
Trebuie sa fim inovativi, sa ne gândim ca sunt 30 miliarde lei disponibili din fondurile europene pentru proiecte.

Sa folosim acesti bani cât mai repede, ca vor aduce lichiditate pe piata. Noi ii putem ajuta pe cei care vor sa acceseze fonduri europene.

Avem nevoie de lucrari de infrastructura. Putem folosi banii alocati din diverse surse pentru acest sector.
E un moment bun sa rezolvam aceasta problema. Ar trebui sa acceleram acest proces”, a declarat Dominic Bruynseels.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.