EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Ziua când radiaţiile ucigaşe s-au abătut peste Kazahstan

Cu 60 de ani in urma, la 29 august 1949, in Kazahstan a avut loc primul test nuclear din Uniunea Sovietica, iar localnicii se confrunta si la aceasta ora cu consecintele radiatiilor.

Testul a avut loc pe unul dintre poligoanele din stepa kazaha, la circa 3.000 de kilometri la Est de Moscova. Dupa explozia bombei a ramas doar un crater imens si un nor imprastiat repede de vântul de stepa. Animalele, care fusesera plasate in custi chiar in epicentrul exploziei, erau moarte.

Cercetatorii sovietici au indeplinit misiunea ce le-a fost trasata de Stalin, iar dictatorul era incântat, noteaza saptamânalul german Die Zeit.

Stalin a dat ordin pentru desfasurarea de teste nucleare inca in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, dupa ce agenti ai serviciilor de securitate sovietice descoperisera ca fizicienii Germaniei si SUA desfasurau cercetari neobosite in vederea crearii bombei nucleare. Stalin nu dorea sa ramâna in urma.

În august 1945, americanii au demonstrat ca cercetarile lor s-au incununat cu succes, aruncând incarcatura ucigasa asupra oraselor japoneze Hiroshima si Nagasaki.

Dupa aceasta, Stalin s-a incrâncenat si mai mult sa obtina cea mai distrugatoare arma din lume. În orase inchise, cele mai bune minti ale URSS lucrau asupra crearii unui analog la bomba nucleara americana Fat Man.

Activitatea cercetatorilor sovietici era condusa de fizicianul rus Igor Kurciatov.

În 1948, in Siberia a fost pus in functiune primul reactor pe baza de uraniu “Maiak”, cu ajutorul caruia fizicienii rusi au obtinut primul plutoniu pentru armele nucleare.

La acea data, protectia in fata radiatiilor si securitatea muncii nu contau: in joc era progresul tarii. Oamenii de stiinta implicati in proiect erau supusi unor doze de radiatie care depaseau de 100 de ori limita admisa.

Prima bomba atomica sovietica, “Tatiana”, era in urma celei americane in ceea ce priveste parametrii tehnici. Stalin, insa, nu a dorit sa se opreasca aici: in 1950, URSS avea deja 5 bombe, iar peste un an – 25 de bombe.

Politicienii si strategii militari americani au fost nevoiti sa-si schimbe conceptia, iar SUA nu a mai fost singura putere nucleara din lume.

Apoi a inceput “razboiul rece”, iar potentialul nuclear al ambelor puteri facea sa tremure restul lumii, fiind in acelasi timp o garantie de securitate in fata unui nou conflict militar.

Însa, in anii 1950 nu se vorbea despre echilibrul de forte, ci despre o cursa a inarmarii, scrie Die Zeit. În 1952, la URSS si SUA a aderat, in calitate de a III-a putere nucleara, Marea Britanie, iar in curând americanii au creat si au testat cu succes prima bomba cu hidrogen.

Dupa circa 1 an, o testare a bombei cu hidrogen a desfasurat si URSS: acest tip de bomba nu era atât de puternica, insa datorita dimensiunilor sale mai mici ea putea fi lansata chiar si dintr-un avion. Testele nucleare ale Rusiei se desfasoara si astazi in Kazahstan.

Dupa primul test din 1949 au urmat altele 455. Dupa o jumatate de secol, regiunea kazaha unde au loc aceste teste este atât de afectata de radiatii, incât serviciile secrete occidentale atentioneaza cu privire la pericolul transformarii ei intr-o “bomba murdara”.

Din bani americani, in Kazahstan au fost betonate terenuri imense, iar acum sub acest beton se afla pamânt infestat, care va aminti inca multor generatii modul nesocotit in care specialistii sovietici in domeniul fizicii nucleare se comportau cu forta radiatiei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata