Zonele de graniţă ale Ungariei au gasit alternative la forint

Localitatile din zonele de granita ale Ungariei se dovedesc inventive atunci când vine vorba de mijloace de plata, slabiciunea forintului facându-i pe locuitori sa treaca la valute alternative, pe care incep sa si le recunoasca reciproc, noteaza ziarul ungar Magyar Nemzet.

Începând de vineri (4 septembrie 2009) locuitorii din Monok (nord, aproape de granita cu Slovacia) pot face cumparaturi cu cardul social la Sopron (vest, la granita cu Austria), in timp ce valuta forte (kek frank – francul albastru, cum este numita dintr-o traditie istorica moneda valoroasa in Ungaria) va deveni un mijloc de plata acceptat in regiunea natala a lui Kossuth (Monok este satul natal al lui Lajos Kossuth).

Cele doua localitati s-au mai inteles si ca in viitorul apropiat sa negocieze cu localitati din comitatul Baranya (sud, la granita cu Croatia), care accepta ca mijloc de plata valuta croata kuna precum si cu localitati din estul Ungariei, in care deja de luni de zile se plateste cu lei românesti.

În legatura cu acest acord guvernul maghiar nu a luat pozitie. La Sopron au revenit vremurile lui Napoleon.
Nu este desigur vorba de soldati francezi in stare de ebrietate care fac scandal ci de faptul ca expresia franc albastru incepe iar sa-si recapete semnificatia originara si anume aceea de ban bun.

Legenda spune ca soldatii lui Napoleon foloseau doua tipuri de bani atunci când au stationat temporar la Sopron, francul alb, care se deteriora rapid in valoare si cel tare, francul albastru.

Cârciumarii erau abili si le cereau soldatilor sa plateasca pentru vinul bun de sub tejghea cu banul bun, francul albastru.

Astazi situatia este urmatoarea: sub conducerea lui Perkovatz Tamas, patriot local si cârciumar, s-a format in regiune asa numita Asociatie Europeana Hami (Hami Europai Szovetkezet – numele provenind de la expresia Ha Mi Osszefogung (Daca nu ne unim fortele), ai carei membri cumpara intre ei, in loc de bani, cu bonuri denumite franc albastru, care nu pot fi manipulate la fel ca si forintul.

În loc de a trage invataminte sau concluzii trebuie vazut ce se intâmpla in comitatul Borsod-Abauj-Zemplen(nord(, mai precis la Monok.

Din septembrie, unii primesc aici ajutorul de la stat pe carduri sociale, pentru a nu cheltui banii pe jocuri de noroc, alcool sau camata si pentru a putea cumpara alimente cu ei.

Initiativa primarului Szepessy Zsolt este de fapt o varianta a gaselnitei lui Keri Zoltanne, primarita din Csenyete, cea mai saraca localitate din Ungaria. Primarita a fost obligata sa introduca un sistem regulat de bonuri, pentru ca banii cu camata sa nu ingroape totul sub ei.

Cei de la guvern considera toate aceste evolutii drept anticonstitutionale insa ei nu sunt in stare sa priceapa ca realitatea deja a prelucrat aceasta creatie stalinista.

Daca modelul se va dovedi bun, si de ce nu ar fi asa, potrivit ziarului ungar, atunci si la Borsod va exista alternativa la forint. Desigur, cauzele vor fi altele, la fel si circumstantele, insa rezultatul este acelasi.
Problema cu aceste doua initiative este aceea ca sunt bune si e nevoie de ele, opineaza publicatia.

În vest este nevoie de o valuta stabila, pentru ca la forintul oblojit cu credite FMI speculantii se uita ca la o momeala iar in est (la baza piramidei sociale a lui Maslow) forintul se degradeaza incet la nivel de sursa de pericol.

Guvernul sau nu poate sau nu vrea sa faca nimic contra acestui fenomen.
Este adevarat, scrie Magyar Nemzet, cel putin s-au sfârsit acele vremuri când declaratiile si anunturile in limba ungleza (ungaro-engleza) ale fostului premier Ferenc Gyurcsany faceau forintul aproape sa se prabuseasca.

Multe semne – la fel si “banul” creat din nevoie si inventivitate – indica faptul ca Ungaria nu este departe de sfârsitul forintului.

Daca te uiti, de exemplu, la moneda de 200 de forinti (la prima vedere moneda, emisa in 2009, seamana cu cea de un euro), in doua culori, aproape ai crede ca in Ungaria se plateste cu euro. Iata insa ca nu, pentru ca in Ungaria exista inca forintul care merge sontâc, iar pe lânga el francul albastru si cardul social.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.