Bogdan Hossu: Sindicatele au convenit cu guvernul un salariu minim de 705 lei, în 2010

Sindicatele au convenit cu guvernul ca salariul minim pe economie sa creasca la 705 lei, in 2010, si la 1.100 lei in 2015, iar coeficientul 1 sa fie egal cu salariul minim pe economie, a declarat, vineri, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, dupa o intâlnire la Ministerul Muncii.

Nivelul actual al salariului minim este de 600 lei.

“Nivelul salariului minim pe economie este cel propus de Finante. S-a acceptat 705 lei in 2010 si 1.100 lei in 2015. Salariul minim pe economie garantat in plata se stabileste prin HG si este unic pe tot teritoriul României”, drept pentru care se aplica si de catre mediul privat, nu numai de catre cel public”, a precizat Hossu, la un post de televiziune.

Propunerea sindicatelor viza un salariu minim pe economie de 720 lei, din 2010, iar patronatele agreeau un nivel de 650 de lei.

Hossu a dat asigurari ca veniturile actuale ale angajatilor din sistemul bugetar nu vor scadea in 2010, deoarece sunt protejate de un articol care prevede ca sporurile care nu se regasesc in salariul de baza din proiectul de lege vor fi compensate pâna când veniturile salariale vor ajunge la nivelul valorii de incadrare pe coeficient.

“Venitul salarial nu va scadea in nici un domeniu bugetar daca textul va fi preluat si depus la Parlament in forma agreata cu sindicatele”, a explicat Bogdan Hossu.

Ministrul finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a confirmat, dupa negocieri, ca legea este gata, iar varianta actuala este de natura sa multumeasca o mare parte din angajatii din sistemul bugetar.

“Speram ca prin aceasta structura, toate categoriile de bugetari sa fie partial multumite. Legea unica de salarizare cred ca va aduce liniste in justitie, sanatate, invatamânt si in rândul functionarilor publici. Legea este gata! “, a subliniat ministrul.

Pe de alta parte, presedintele Sed Lex, Vasile Marica, a spus, dupa discutii, ca veniturile bugetarilor nu vor fi mai mici in 2010, dar nici nu va câstiga nimeni.

“În 2010, venitul bugetarilor, am convenit deja, nu va fi mai mic, nu va pierde nimeni la salarii, nici cei care au sporuri, nici cei care au venituri suplimentare, in schimb nimeni nu va câstiga. Este clar, din punctul meu de vedere, ca in 2021 se va aplica aceasta lege cu finalul ei”, a spus Marica.

Din punctul de vedere al sindicatelor, potrivit lui Vasile Marica, legea nu este finalizata, iar in cazul in care Guvernul si-o va asuma, acestea vor trebui sa aiba o reactie.

“Daca Guvernul si-o va asuma (legea unica a salarizarii personalului bugetar – ni.) va trebui sa vedem ce reactie luam noi. Eu nu pot sa spun acest lucru pâna când nu vad organele colective ale noastre ce zic”, a spus el.

Ministrii vor prezenta sâmbata, intr-o intâlnire a Executivului, incepând cu ora 11.00, forma finala a actelor normative asupra carora Cabinetul Boc a decis sa-si asume raspunderea.

Guvernul a decis miercuri sa-si asume raspunderea asupra a trei pachete de legi privind Educatia, salarizarea unica in sistemul bugetar si restructurarea agentiilor din subordinea sa, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordului cu FMI si CE.

Premierul le-a cerut membrilor Cabinetului sau sa redacteze pâna la sfârsitul saptamânii proiectele pe care-si va asuma raspunderea, trecând in text observatiile si modificarile care au fost facute in sedinta de Guvern de miercuri.

Scrisoarea de intentie privind asumarea raspunderii a fost trimisa Parlamentului joi, urmând ca proiectele sa ajunga la senatori si deputati la inceputul saptamânii viitoare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.